Svet
15 ogledov

Škofu sodijo zaradi holokavsta

Televizijski intervju s škofom so si ogledali prek računalnika. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V Nemčiji se je v odsotnosti začelo sojenje britanskemu škofu Richardu Williamsonu zaradi zanikanja holokavsta. V primeru obsodbe mu grozi do pet let zapora.

Po besedah njegovega odvetnika se je Richard Williamson sojenja želel udeležiti, vendar mu je njegova Bratovščina sv. Pija X. to prepovedala.

Williamson je lani v pogovoru za švedsko televizijo zatrdil, da nacisti niso izvedli genocida nad judi, da plinskih celic ni bilo in da je bilo v času Hitlerjevega režima ubitih od 200 tisoč do 300 tisoč judov, ne pa šest milijonov. Zaradi spornih besed so ga lani v Nemčiji kaznovali z 12 tisoč evri denarne kazni. Ker pa jih ni želel plačati, so proti njemu sprožili sodni postopek.

Na sodišču so ob začetku sojenja predvajali del intervjuja, na katerem je bilo mogoče slišati, kako Williamson govori novinarju: "Bodite previdni, to je v Nemčiji prepovedano." Njegov odvetnik Matthias Lossman je danes sicer poudaril, da je bilo škofu rečeno, da bodo pogovor predvajali le na Švedskem.

Williamsonove besede so sprožile burne odzive, komentirala pa jih je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Papeža Benedikta XVI. je pozvala, naj se v omenjenem primeru jasno izreče proti zanikanju holokavsta.

Papež sam pa je bil deležen kritik, potem ko je lani spremenil odlok o izključitvi štirih članov konservativne Bratovščine sv. Pija X., med njimi Williamsona, iz Cerkve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.