Svet
873 ogledov

Skokovit porast zalezovanja in nasilja

Giulia Cecchettin Profimedia
Pri sosedih zaznavajo skokovit porast prijav nasilja in zalezovanja.

Klici na italijansko številko proti nasilju in zalezovanju (1522) so leta 2023 v primerjavi z letom prej narasli za 59 odstotkov, sporoča Istat, Italijanski statistični urad.

Lani so na omenjeno številko prejeli kar 51.713 prijav, kar je veliko povečanje s preteklimi leti. Številka pomeni 143-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2019, je pojasnil direktor statističnega urada Saverio Gazzelloni. Dodal je, da je porast še posebej očiten v četrtem četrtletju, verjetno tudi zaradi posledice umora Giulie Cecchettin. 

Kdo je klical na številko?

Med klicatelji na omenjeno številko je bilo 80 odstotkov žensk, od tega je bilo 87 odstotkov žensk italijanske narodnosti. 45,7 odstotka žrtev je bilo starih od 35 do 54 let, 20,5 odstotka pa med 25 in 34 let. Prevladujejo ženske s srednješolsko izobrazbo (41, 8 odstotka), 32,3 odstotka je diplomiranih. 49,4 odstotka žrtev je zaposlenih žensk, 3,1 odstotka jih dela na črno,19,9 odstotka je brezposelnih ali iskalcev prve zaposlitve.

Brutalen umor sprožil val protestov

Kot smo pisali, se je začelo s skrivnostnim izginotjem bivšega para, ki je odšel na večerjo. Po obširni iskalni akciji so po tednu dni našli truplo mladenke, kmalu zatem je sledila tudi aretacija morilca. Po njeni smrti so se zvrstili številni protesti proti nasilju nad ženskami po celotni Italiji. Po besedah Elise Ercoli, direktorice italijanske nevladne organizacije Differenza Donna, ki se bori proti nasilju na podlagi spola, je razlog za nasilje nad ženskami pogosto ta, da jim partner zameri njihovo neodvisnost ali uspešnost. "V toksičnem razmerju je za nasilne moške najbolj neznosno, če so ženske uspešnejše od njih," je pojasnila in poudarila, da je Italija še vedno globoko patriarhalna država.

Giulia Cecchettin Tragedija Svet Konec bega za Filippa, Giulia se je borila do zadnjega

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:13 24.januar 2024.

    To je zahvala,ker sprejemajo “reveže“iz maroka in sirije,še kako se bodo tepli po glavi

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:06 24.januar 2024.

    Kar ste uvozili,je pač posledica le tega,ne sedaj jamrat!!!