Svet
613 ogledov

Skoraj 900 otrok okuženih s HIV, ker so jih cepili z rabljenimi iglami

okuženi s HIV Profimedia
Bojijo se, da je številka okuženih še precej višja.

Skoraj 900 otrok v Ratoderu v Pakistanu je okuženih z virusom HIV. Potrjena je bila tudi okužba 200 odraslih, a se pristojni bojijo, da bi lahko bila številka še veliko višja. 

Policija je aretirala zdravnika pediatra in ga obtožila malomarnosti in uboja. Muzaffar Ghanghro je namreč uporabljal rabljene igle za cepljenje otrok. 

Imitaz Jalbani je za New York Times povedal, da je omenjeni pediater zdravil njegovih šest otrok. Zdravnik, ki je med cenejšimi v mestu, je iglo, s katero je cepil njegovega šestletnega sina, potegnil kar iz koša za smeti. Ko je oče protestiral, mu je zdravnik odvrnil očetu, da nima dovolj denarja, da bi plačal za novo iglo. Štirje Jalbanijevi otroci so bili na testu pozitivni na HIV, najmlajša dva sta umrla. 

Za Reuters je spregovoril starš, čigar trije otroci so zboleli za HIV. Kot je povedal starš, je pediater z isto iglo cepil 50 otrok. 

Ganghro še ni bil obsojen. Kljub zakonu, ki ne dovoljuje plačila varščine v primeru obtožb, kakršne bremenijo pediatra, Ganghro dela v javni bolnišnici na obrobju mesta. Vse obtožbe zanika. 

The New York Times piše, da je nemogoče vse okužbe pripisati omenjenemu zdravniku. Še posebej zato, ker zdravniki dokaj pogosto uporabljajo rabljene igle. 

Dodatne težave za bolnike predstavlja tudi nepoznavanje bolezni. Otroci, okuženi z virusom HIV, morajo sedeti ločeno od drugih, mnogi se jih izogibajo, saj so prepričani, da bodo tudi sami postali okuženi, že če bodo zgolj v njihovi bližini. 

Vlada je ukazala zapreti klinike, na katerih so delali zdravniki brez licence in kjer so delovale nezakonite krvne banke. Po tem, ko je mednarodna in medijska pozornost zamrla, naj bi nekatere klinike spet začele delovati. Imran Akbar Arbani, zdravnik, ki je prvi zaznal porast okuženih z virusom HIV med najmlajšimi, je za The New York Times dejal, da bi število okuženih lahko spet začelo naraščati, če ne bodo ustrezno ukrepali proti mazačem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.