Svet
1002 ogledov

Skoraj tri dni po potresu izpod ruševin rešili dva otroka

Turčija potres Epa
Reševalci so izpod ruševin rešili triletno deklico, kasneje pa tudi 14-letnod eklico.

V turškem obalnem mestu Izmir so 65 ur po potresu izpod ruševin rešili dve deklici. Reševalci so triletno Elif rešili izpod ruševin stanovanjskega bloka, je sporočila turška agencija za upravljanje z naravnimi nesrečami (Afad). Reševanje deklice so predvajali tudi po televiziji, med drugim so pokazali, kako so Elif prepeljali v šotor, kjer je bila bolnišnica.

Dekličino mater, dve sestri in enega brata so iz porušene osemnadstropne stolpnice rešili v soboto, 23 ur po potresu. Eden od rešenih otrok je kasneje umrl.

Iz ruševin so danes v mestu Bajrakli rešili tudi 14-letno Idil, in sicer 58 ur po potresu, je kasneje sporočil Afad. Vendar pa je bilo veselje njene družine kratkotrajno, saj so našli tudi truplo njene sestre, poročanje lokalnih medijev povzema AFP.

Število žrtev naraslo

Turški minister za okoljsko in urbano načrtovanje Murat Kurum je danes sporočil, da se je število umrlih v potresu povzpelo na 83, potem ko so v Izmirju, tretjem največjem turškem mestu, odkrili posmrtne ostanke več smrtnih žrtev. Število žrtev je kasneje danes naraslo na 91.

Po zadnjih podatkih agencije Afad je bilo v potresu poškodovanih 962 ljudi, med njimi so jih več kot 740 že odpustili iz bolnišnic. Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je tvitnil, da je deset poškodovanih na oddelkih za intenzivno nego, od tega je stanje treh kritično.

Številni ljudje so zaradi potresa ostali brez strehe nad glavo. Po navedbah agencije jim je na voljo več kot 3500 šotorov in 13.000 ležišč.

Turčija potres | Avtor: Epa Epa

Najhujši potres v Turčiji po letu 2011

Potres z epicentrom med Samosom in turško obalo, ki mu je kasneje sledil manjši cunami, je v petek hudo prizadel zahodno obalo Turčije in območje Izmirja. Manj prizadeta je bila grška stran. Na Samosu sta umrla najstnika, ki sta se vračala iz šole, nanju pa se je zrušila stena, več ljudi je utrpelo poškodbe. Z območja so sicer poročali predvsem o gmotni škodi, kot so poškodovane stavbe, in poplavah zaradi cunamija.

Tokratni potres je bil najhujši v Turčiji po letu 2011, ko je v tresenju tal v mestu Van na vzhodu države umrlo več kot 500 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.