Svet
6 ogledov

Škotska se bo odločala o neodvisnosti

Notranjost škotskega parlamenta. Shutterstock
O tem, ali in kdaj bi na Škotskem razpisali referendum o neodvisnosti od Velike Britanije, je danes razpravljala britanska vlada. Britanski premier, ki je sicer odločno proti samostojnosti Škotske, se zavzema za čimprejšnji referendum.

Da bi se Velika Britanija delila, se zdi premierju Davidu Cameronu nepredstavljivo in možnosti odcepitve Škotske od preostalega dela Združenega kraljestva odločno nasprotuje. Vendar se kljub temu zavzema za izvedbo refernduma, ki naj se zgodi čim prej. Negotovost glede tega vprašanja namreč po njegovem škoduje škotskemu gospodarstvu.

"To je škodljivo za Škotsko, ker se gospodarstvo ves čas sprašuje, ali bo Škotska del Velike Britanije, ali bodo ostali skupaj, ali naj investiram?" je dejal britanski premier pred sejo vlade.

Po predlogu britanske vlade naj bi parlament v Londonu dal zeleno luč za zavezujoč referendum o škotski neodvisnosti, vendar pod določenimi pogoji. V skladu z njimi bi morali referendum izvesti v 18 mesecih in ne leta 2014, kot je želela Škotska nacionalna stranka, glasovnica pa bi morala vsebovati preprosto vprašanje, ali naj Škotska ostane del Velike Britanije.

Del škotske politike podpira neodvisnost

Za neodvisnost se zavzema predvsem Škotska nacionalna stranka, ki jo vodi Alex Salmond. Stranka je na volitvah maja lani prvič dobila absolutno večino v škotskem parlamentu od njegove ustanovitve leta 1999. Takrat so obljubili, da bodo izvedli referendum o neodvisnosti Škotske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.