Svet
10 ogledov

Skozi oči Anne Frank

Dnevnik Anne Frank je izšel v številnih knjižnih in filmskih upodobitvah. Žurnal24 main
Anna Frank, ki je s svojim dnevnikom svetu približala grozote preganjanja Judov med drugo svetovno vojno, bi danes praznovala 80. let. V njen spomin bodo zato potekale številne slovesnosti.
"Nikoli nisem vedel, da je moja mala Anna tako globoka oseba," je izjavil Annin oče Otto Frank, ko je v roke dobil dnevnik svoje hčere. Pisala ga je od 12. do 13. leta, ko se je družina skrivala na podstrešju hiše v središču Amsterdama. Annin oče Otto je bil edini od družine Frank, ki mu je uspelo preživeti trpljenje koncentracijskih taborišč.

Po dveh letih skrivanja je nekdo nacistom izdal družino Frank in še dve družini, s katerima so se skrivali. Odpeljali so jih v zloglasni Auschwitz, kjer je Anna Frank za las ušla smrti. Otroke, mlajše od 15 let, so namreč takoj poslali v plinsko celico, vendar je Anna ravno nekaj mesecev prej dopolnila 15 let. Kasneje so Anno preselili v Bergen-Belsen, kjer je umrla zaradi tifusa.

Spomin na Anno
V koncentracijskem taborišču Westerbork, kjer je Anna prav tako bila nekaj časa, je danes dan njenega spomina. "Obiskovalci lahko med ogledom korak za korakom podoživijo tritedensko bivanje Ane Frank v taborišču. Hodili bodo, kjer je hodila ona ," pravi mednarodna koordinatorica spominskega centra Ane Bitterberg.

A spomin ne bo le temačen. Na razstavi bo na ogled razglednica, ki jo je Anni pisal fant, ki jo je prvi poljubil. Vendar ljubezen ni trajala; Anna je zvezo razdrla zaradi pretirane posesivnosti fanta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.