Svet
6 ogledov

Skrajna desnica osvojila Švicarje

Christoph Blocher je s svojimi skrajnimi stališči prepričal največ Švicarjev. Žurnal24 main
Po prvih in nepopolnih rezultatih švicarskih parlamentarnih volitev je skrajno desna Švicarska ljudska stranka (SVP) še dodatno utrdila položaj največje stranke v državi.

Po izdidih vzporednih volitev in rezultatih, ki so jih posredovali iz nekaterih kantonov, je SVP prejel 28,8 odstotka glasov oz. 2,1 odstotka več kot doslej, v parlamentu pa bi imeli 63 sedežev, kar je šest več kot doslej. Veliki zmagovalci volitev so tudi Zeleni, saj so zabeležili 9,5-odstotno podporo, kar je za 1,8 odstotne točke več kot pred štirimi leti. V parlamentu naj bi tako pridobili štiri nove sedeže.

Nasprotno pa so največji poraženci volitev socialdemokrati, druga največja stranka v švicarskem parlamentu, ki so izgubili kar 4,2 odstotne točke in so prejeli 19,1 odstotka glasov. V parlamentu so tako izgubili kar devet poslanskih sedežev.  Doslej so popolne rezultate volitev osrednji volilni komisiji posredovali iz 15 od skupno 26 kantonov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V nekaterih kantonih so se volitve sicer začele že v petek, približno tretjina volivcev pa je glasovala po pošti.

Višja volilna udeležba kot na volitvah leta 2003, ko je svoje glasove oddalo okoli 45 odstotkov volivcev, naj bi bila po mnenju strokovnjakov posledica najbolj agresivne volilne kampanje, ki jo je kdaj doživela Švica, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. V njej sta bila najglasnejša nacionalkonservativni pravosodni minister Christoph Blocher ter njegova SVP, ki sta opozarjala predvsem na problematiko tujcev.

Po zadnjih anketah z 10. oktobra naj bi za SVP glasovalo 27,3 odstotka volivcev oz. 0,6 odstotka več kot pred štirimi leti. Socialisti naj bi dobili 21,7 odstotka glasov (-1,6 odstotka). Za 200 sedežev spodnjega doma parlamenta se je tokrat potegovalo rekordnih 3000 kandidatov. Poleg tega potekajo tudi volitve 41 od skupno 46 članov zgornjega doma parlamenta, senata, kjer lahko volivci izbirajo med 130 kandidati. Švicarska ljudska stranka (SVP/UDC), ki jo od leta 1977 vodi pravosodni minister in milijonar Christoph Blocher, je v predvolilnem boju nastopila z izredno rasistično kampanjo. Švico in njenih 7,5 milijona prebivalcev je prepredla z volilnimi plakati in letaki, na katerih so tujci oziroma prebivalci brez švicarskega državljanstva, ki predstavljajo petino vseh prebivalcev Švice, upodobljeni kot črne ovce, ki se jih je treba znebiti. Na plakatih namreč skupina belih ovac s polja brca črno ovco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.