Svet
14 ogledov

Skrajneži grozijo s požigi

Duhove v ZDA zadnje mesece buri mošeja, ki naj bi jo postavili le nekaj ulic od Žurnal24 main
Enajsti september. Ob deveti obletnici napadov na ZDA strahove vzbuja skrajni pastor.
Prelomljena obljuba. Čeprav je predsednik ZDA Barack Obama takoj po nastopu funkcije ukazal zaprtje nelegalnega zapora, je od namere odstopil. Datum zaprtja se vse bolj odmika.

Obletnica. “Strahu pred obletnico napadov na dvojčka ni čutiti. Ljudje so prepričani, da se kaj takega ne more ponoviti,” razmišljanje v ZDA iz Washingtona ocenjuje Andraž Kastelic.Mediji ta trenutek ne posvečajo veliko pozornosti preteklim napadom, so se pa razpisali o pastorju Terryju Jonesu, ki ob obletnici napadov napoveduje zažiganje Korana,” pravi Kastelic. Strasti se v ZDA zadnje mesece razvnemajo tudi zaradi gradnje islamskega centra nekaj ulic od 11. septembra 2001 porušenega Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Napade so islamski skrajneži izvedli z ugrabitvijo štirih letal; dve sta porušili oba stolpa WTC, tretje je trčilo v Pentagon, četrto pa je strmoglavilo v Pensilvaniji. Umrlo je 2.752 ljudi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Manj škode. “Vojna proti terorizmu se je končala, vsaj deklarativno. To pomeni, da ne bo več toliko spiralne škode, ki je nastala zaradi nje,” pravi Iztok Prezelj.

 

Irak in Obama pomagala, a ne bistveno
Obstaja en razlog manj za izvajanje terorističnih napadov na Zahodu,” nedavno končanje ameriških vojaških operacij v Iraku komentira Iztok Prezelj s fakultete za družbene vede. Dodaja, da je Zahod vpleten v druga krizna žarišča, tako da bi težko rekli, da se zaradi končanja te vojne teroristična ogroženost bistveno zmanjšuje. Izvolitev Baracka Obame je zaradi napovedi zmernejše politike privedla do zmanjšanja ogroženosti ZDA, ne pa tudi Evrope, meni Prezelj. Pravi, da Obama v marsičem ni izpolnil svojih obljub, “kar je ogroženost ZDA znova povečalo”. Kako pa na ogroženost Slovenije vpliva skorajšnja udeležba naših vojakov v bojih v Afganistanu? “Zagotovo bodo bolj ogroženi naši vojaki na terenu, možnost prenosa ogroženosti v domačo državo pa se bo rahlo povečala,” odgovarja. Afganistan je še zadnja od treh vojn, v katere so se po napadih spustile ZDA; vojna v Iraku in simbolična vojna proti terorizmu sta se v zadnjih mesecih uradno končali.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.