Svet
15 ogledov

Skrajneži napovedujejo povračilne ukrepe

bombniki EPA
Skrajna sirska skupina Fronta al Nusra, ki je povezana z Al Kaido, je države, ki sodelujejo v letalskih napadih na položaje skrajnežev, posvarila pred povračilnimi ukrepi.

Skrajna sirska skupina Fronta al Nusra, ki je povezana z Al Kaido, je države, ki sodelujejo v letalskih napadih na položaje skrajnežev, posvarila pred povračilnimi ukrepi. Kot so v soboto sporočili v posnetku na spletu, napadi predstavljajo vojno proti islamu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Države, ki sodelujejo v napadih, so zagrešile grozljivo dejanje, ki jih uvršča na seznam tarč džihadistov po vsem svetu", je v posnetku zatrdil tiskovni predstavnik al Nusre Abu Firas al Suri.

Koalicija, ki jo vodijo ZDA od 23. septembra izvaja zračne napade na položaje vojske ekstremistične organizacije Islamska država (IS) ter tudi Fronte al Nusra. Ta je v napadih izgubila 57 borcev. 

"Smo v vojni, ki bo trajala dolgo. Ta vojna se ne bo končala čez nekaj mesecev ali v enem letu, niti ne v nekaj letih. Ta vojna lahko traja desetletja," v videoposnetku pravi Abu Firas al Suri. Arabske države, ki sodelujejov bombardiranjih, je opozoril, da so se postavile na stran nevernikov in da jih čakajo posledice. Al Nosra se bori proti sirskemu režimu.

V Siriji so letala med drugim obstreljevala tarče v bližini mesta Kobane, včeraj pa so bile po navedbah Pentagona med tarčami tudi mesto Raka in položaji IS v bližini turške meje. V napadih naj bi bil ubit dolgoleten pomemben član Al Kaide Muhsin al Fadhli.

V koaliciji tudi Slovenija

V napadih sodelujejo tudi letala Francije in Velike Britanije. Sodelovanje v operaciji so potrdile tudi Belgija, Danska in Nizozemska.

ZDA skušajo skupaj s partnericami onemogočiti delovanje IS, ki je zavzela obsežna območja na severu Iraka in v Siriji. Skupina je tudi umorila dva ameriška novinarja in britanskega humanitarnega delavca.

Ameriško zunanje ministrstvo je pretekli teden objavilo seznam zaveznic, med katerimi je tudi Slovenija, ki pa po zagotovilih slovenske vlade, v vojaškem posredovanju ne bo sodelovala.

 

Komentarjev 5
  • depresija 12:33 28.september 2014.

    Spet klobasaš.. Pejt sobo pospravt pa domačo nalogo narest, da ne boš spet 7. razred ponavlu!

  • KLOBO 11:52 28.september 2014.

    Nimam pa nič proti, če bi koalicija okoli ZDA sedaj tepihovala IS !!

  • KLOBO 11:52 28.september 2014.

    Nimam pa nič proti, če bi koalicija okoli ZDA sedaj tepihovala IS !!