Svet
3 ogledov

Skrajneži v rokah policije

Turška policija. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Turška policija prijela pet domnevnih skrajnežev. Sumijo, da so povezani z vejo Al Kaide, ki deluje v Afganistanu.

Aretirali so jih v petih različnih mestih po Turčiji, po prijetju pa so že stopili pred sodnika. Vsi so še zelo mladi, bili naj bi študenti.

Vodja veje, ki naj bi ji pripadali aretirani, naj bi bil trenutno v Afganistanu, kjer se bojuje za mednarodno teroristično organizacijo. Poznajo ga po imenu Zekerija, odslužil pa naj bi večletno zaporno kazen, preden se je pridružil upornikom, ki se borijo proti zavezniškim silam.

Prejšnji mesec je bilo več aretacij domnevnih skrajnežev, po tem ko so se razširile informacije, da naj bi Al Kaida v kratkem načrtovala napade na evropske cilje.

Turkov vse več
Število Turkov, ki se borijo na območju Afganistana in Pakistana, naj bi bilo relativno majhno, čeprav so v zadnjem letu opazili porast njihovega števila. Varnostni analitiki so opazili tudi večje število spletnih strani o džihadu oziroma sveti vojni v turščini, na nekaterih izmed njih so objavljene osmrtnice za Turke, ki so umrli kot uporniki.

Zbirali sredstva
Štirje aretirani naj bi zbirali sredstva za upornike. Eden, 23-letni študent matematike, pa naj bi snoval računalniški program, namenjen motenju kontrole letenja brezpilotnih letal. Znal naj bi tudi izdelovati bombe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.