Svet
1260 ogledov

Skrajni ukrep, če segrevanja ozračja ne bo uspelo zaustaviti

asteroid iStockphoto
Eden od načinov za preprečevanje škodljivega segrevanja ozračja bi lahko bila razstrelitev asteroida.

S tem nenavadnim ukrepom bi namreč ustvarili ogromno prašnih delcev, ki bi blokirali sončno svetlobo, je pokazala študija raziskovalcev s švedske Univerze v Lundu in čikaškega muzeja Field.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarili avtorji študije, je Zemlja pred 470 milijoni let zdrsnila v ledeno dobo prav zaradi eksplozije asteroida. Ta je namreč ustvarila ogromno prašnih delcev, ki so blokirali sončno svetlobo.

"Naša raziskava je pokazala, da je toliko prahu takrat dramatično ohladilo Zemljo," je dejal profesor geologije z Univerze v Lundu in vodilni avtor študije Birger Schmitz.

Ledenik | Avtor: Epa Epa

Raziskovalci so sicer poudarili, da bi razstrelitev asteroida najverjetneje predstavljala enega skrajnih ukrepov, če človeštvu segrevanja ozračja ne bi uspelo zaustaviti na druge načine.

Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pri Združenih narodih, je v ta teden objavljenem poročilu opozoril, da rekordni izpusti toplogrednih plinov, ki so v prvi vrsti posledica uporabe fosilnih goriv, Zemljo spreminjajo v rastlinjak, v katerem človek ne bo več mogel dihati. Hitreje kot bodo rasle temperature, hujše bodo posledice.

Komentarjev 3
  • AnzeSmolej 16:05 28.september 2019.

    ahmmm globalno segrevanje je naravni pojav ahmmm ne verjeti vsega kar napišejo "novinarji" ki citirajo "znanstvenike" (beri politična motiviranost) ahmmmm