Svet
1230 ogledov

Skrajnim desničarjem prepovedali udeležbo na volitvah

Ilias Kasidiaris Epa
Končno besedo je imelo vrhovno sodišče.

Grško vrhovno sodišče je skrajno desni stranki Grki (Helenes) v torek prepovedalo udeležbo na parlamentarnih volitvah 21. maja. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z dejstvom, da je ustanovitelj in podpornik stranke, desničarski skrajnež Ilias Kasidiaris, v zaporu zaradi ustanovitve kriminalne organizacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Grška zakonodaja v tovrstnih primerih omogoča prepoved udeležbe stranke na parlamentarnih volitvah. Končno besedo pri odločitvi, ali Grki lahko nastopijo na volitvah, pa je imelo vrhovno sodišče.

Kasidiaris (na spodnji fotografiji) je bil leta 2020 kot eden od vodilnih članov neonacistične stranke Zlata zora obsojen na 13 let zapora. Nekaj mesecev pred tem je ustanovil stranko Grki. Po navedbah vira, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je stranka Grki po mnenju sodnikov vrhovnega sodišča nadaljevanje Zlate zore.

Ilias Kasidiaris | Avtor: Epa Epa

Zlata zora, ki je imela tudi poslance v parlamentu, je bila leta 2020 uvrščena med kriminalne organizacije, njeni vodilni člani pa so pristali za zapahi. Kasidiaris je bil med skoraj 60 člani te stranke, ki so jih leta 2020 obsodili zaradi umora protifašističnega raperja Pavlosa Fisasa in drugih kaznivih dejanj, vključno z umorom, napadom in vodenjem kriminalne organizacije.

Verjetno bi prišli v parlament

Tiskovni predstavnik grške vlade Akis Skercos je v torek pozdravil po njegovih besedah zgodovinsko odločitev sodišča, ki bo sovražnikom demokracije preprečila, da bi sedeli v parlamentu. "Zaščita demokracije je naša skupna dolžnost," je dodal.

Odvetnik Kasidiarisa Vaso Pantazi je po drugi strani odločitev vrhovnega sodišča obsodil in dejal, da je pol milijona Grkov prikrajšanih za pravico, da volijo stranko po lastni izbiri.

Po poročanju AFP gre za prvo prepoved udeležbe stranke na grških volitvah od ponovne vzpostavitve demokracije leta 1974 po sedemletni vojaški diktaturi. Druga majhna grška desničarska stranka, EAN, je dobila dovoljenje sodišča za sodelovanje na volitvah.

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je v petek objavila grška televizija Open TV, bi Grki na volitvah dobili štiri odstotke glasov in tako presegli triodstotni parlamentarni prag.
 

Komentarjev 7
  • Avatar MS
    MS 12:51 03.maj 2023.

    Sodobne demokracije imajo veliko napako! Pravico voliti in biti voljen imajo tudi pravnomočno obsojeni kriminalci Ti lahko sedijo v hramu demokracije in v imenu ljudstva sprejemajo odločitve! Grki ki so zgodovinski tvorci demokracije so to končno spregledali in naredili prvi ...prikaži večvi korak k odpravi te anomalije! Upam da jim bodo sledili tudi ostali! Sam ne želim da o moji usodi in o usodi naroda odločajo kriminalci!

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 11:24 03.maj 2023.

    Bizarno je, da so ravno Grki narod, ki je uvedel demokracijo (Demos kratos). Sodišče pa omejuje udeležbo desno usmerjenim. Konec, koncev bi lahko dinozaver kandidiral, vsak , ki zbere dovolj podpisov, ustanovi stranko...lahko kandidira za...toda pravica do kandidature jim je ...prikaži več bila odvzeta. V tej zgodbi se ne gre za prepričanje kdo je komu všeč, temveč za pravico do kandidature, udeležbe...

  • Avatar pantani
    pantani 11:10 03.maj 2023.

    SĐS prepovedat z zakonom!!!