Svet
13 ogledov

Skrb azijskih vlad zaradi odvisnosti od pametnih telefonov

mobitel pametni telefon iPhone Shutterstock
Nomofobija ali strah pred mobilno nedosegljivostjo oje napad težke anksioznosti zaradi izgube pristopa do pametnega telefona. Zaradi (pre)velike odvisnosti zlasti med mladimi posredujejo celo vlade.

Kot kaže, je pojav odvisnosti od pametnega telefona najbolj razširjen v azijskih državah. V Južni Koreji so nedavno opravili raziskavo med okrog tisoč učenci, dijaki in študenti. Rezultati so pokazali, da 72 odstotkov otrok, starejših od 11 let kar 5,4 ure dnevno prebije s pametnim telefonom v roki, 25 odstotkov otrok iz te skupine strokovnjaki ocenjujejo kot odvisnike od pametnih telefonov, piše BBC.

Celotne rezultate študije, ki je še v teku, bodo predstavili prihodnje leto. Pametni telefoni so razširjeni povsod po razvitnem svetu, a kot vse kaže, je njihova uporaba najbolj razširjena v Aziji. Samo kot primer BBC navaja, da v Aziji skoraj ne mine obrok posameznika ali družine, da ga ne bi prej obeležili s fotografijo pametnega telefona.

Situacija med mladimi je v nekaterih državah že skoraj ušla izpod nadzora, vlade nekaterih držav že resno razmišljajo o uvedbi regulatorjev pri uporabi pametnih telefonov.

Kako naj bi to storili, se še ne ve, v Južni Koreji je vlada uvedla aplikacijo, s katero spremlja uporabo pametnih telefonov med mladimi, Kitajska pa že nekaj let pripravljaposebne kampe, v katerih otroke in mlade zdravijo odvisnosti od pametnih telefonov. Psihiatri celo menijo, da bi morale azijske države odvisnost od pametnih telefonov obravnavati enakovredno kot odvisnost od spolnosti ali iger na srečo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:50 07.september 2015.

    "Nomofobija ali strah pred mobilno nedosegljivostjo"Men je večji problem obratno. Službeno povezana dosegljivostjo izven delovnih ur brez katere te nočejo imeti sploh v službi.