Svet
9775 ogledov

Skrb vzbujajoče ugotovitve o Jadranskem morju

Jadransko morje - Cavtat
Razmere so vsako leto slabše in nič ne kaže, da bi se v prihodnje trend obrnil.

Povprečna temperatura vode v Jadranskem morju vsako leto naraste za 0,6 stopinje Celzija, ugotavlja Inštitut za biologijo morja v črnogorskem Kotorju. Opozarja, da je to ugodno za razvoj invazivnih rastlinskih in živalskih vrst, ki izpodrivajo avtohtone vrste.

Toplejše morje je namreč eden ključnih dejavnikov pri razvoju invazivnih vrst rib, rakov in drugih morskih organizmov, ki večinoma negativno vplivajo na morski ekosistem, opozarjajo na inštitutu po poročanju črnogorske televizije RTCG.

Te odpornejše živalske vrste izpodrivajo avtohtone, s tem pa povzročajo določeno škodo, ki se odraža predvsem pri zmanjšanju ribolova, saj prevzemajo njihov prostor, opozarjajo v tej edini znanstveno-raziskovalni ustanovi v Črni gori, ki se ukvarja z zaščito in preučevanjem Jadranskega morja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 20:02 13.avgust 2018.

    Zato ker primitivni milogorci iz salmonelaLANDA so zelo kredibilni za podajanje analiz vode o Jadranskem morju in jim moramo verjeti? Če je pri njih mlaka oz. vroča scalnica od morja, ker vsi ščijejo in serjejo tam notri, potem to ni ...prikaži več enako kot zgoraj pri nas ali pa na Hrvaškem, ker so drugačni tokovi.