Svet
14 ogledov

Skriva se tudi po dveh letih

razno 19.12.13. aliaa elmahdy, Ukrainian activist Inna Shevchenko (L) and member razno 19.12.13. aliaa elmahdy, Ukrainian activist Inna Shevchenko (L) and member
Zaradi gole fotografije. Potem ko je s svojo fotografijo postala ikona upora, je še vedno tarča obsojanja.

Dvaindvajsetletna Aliaa Elmahdy iz Egipta se mora po dveh letih še vedno skrivati, ker je med egipčansko revolucijo objavila svojo golo fotografijo, na kateri nosi le dokolenke, rdeče čevlje in rožo v laseh. Kot je povedala novinarjem Spiegla, ki so z njo stopili v stik, se še vedno le redko sreča s kom, ki ga ne pozna, saj jo večina obsoja.

Le nekaj tednov po objavi fotografije so jo v Egiptu ugrabili, zato je bila prisiljena zbežati v tujino. Elmahdyjeva je namreč postala grožnja, saj je spodbujala preostale ženske, naj jo posnemajo. Če takrat javnost še ni bila prepričana o pomenu njene fotografije, pa danes jasno pove, da je bil njen namen podreti tabuje v družbi: "Ljudje so postali pogumnejši in lažje izražajo svoja občutja."

Ikona le na zahodu

Elmahdyjeva je fotografijo najprej objavila na Facebooku, ker pa so jo izbrisali, jo je naložila še na svoj blog. Čeprav se je večina egipčanskih protestnikov od fotografije zaradi golote Elmahdyjeve distancirala, so jo zahodni mediji večkrat objavili in jo tako povzdignili v ikono egipčanske revolucije. Kmalu zatem je prejela številne grožnje, obtoževali pa so jo tudi zasmehovanja šeriatskega prava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.