Svet
41 ogledov

Skrivajo dojenčke

Tožilstvo trdi, da so bili novorojenčki živorojeni in nato ubiti s škarjami.  (F Žurnal24 main
Kitajci na leto "skrijejo" okrog tri milijone novorojenčkov. S tem obidejo zakon iz leta 1978, po katerem imajo lahko le enega otroka.

Kitajska vlada je to uredbo uvedla kot poskus zaustavitve rasti najštevilčnejšega naroda na svetu. Oblasti se trudijo nadzorovati vsako nosečnost; pooblaščenci za družinsko načrtovanje imajo celo pooblastila, da ženske prisilijo v splav in sterilizacijo, kot tudi, da nadzirajo njihovo kontracepcijo.

Drastične kazni
Politika enega otroka se ne dotika vseh Kitajcev; zakonskim parom na vaseh je dovoljeno, da imajo še enega otroka, če je prvi deklica. Dva otroka imata lahko tudi zakonca, ki sta bila oba edinca.

Kazni za prekrške so lahko drastične; zaposleni v javni upravi in državnih podjetjih lahko izgubijo zaposlitev, ostale kaznujejo z denarnimi kaznimi. Če denarja nimajo, jim zasežejo premoženje, lahko celo zrušijo hišo ali jih pošljejo v zapor.

Tri milijone so jih skrili
Kljub temu je vse več Kitajcev, zlasti premožnejših, ki so pripravljeni tvegati in prekršiti zakon, da bi lahko imeli več otrok. Tako vsaj kaže raziskava demografa Lianga Jongtanga, ki ga objavlja londonski Telegraph.

"S popisom iz leta 1990 smo ugotovili, da je bilo tega leta 23 milijonov rojstev. Deset let pozneje je na Kitajskem registriranih 26 milijonov 10-letnikov, kar je torej povišanje za tri milijone," je povedal kitajski demograf. "Zaradi še vedno visokega odstotka smrti novorojencev bi bilo normalno pričakovati nižjo številko," je še dodal.

30 milijonov moških brez družic?
Rezultati, do katerih ga je pripeljala njegova raziskava, dajejo slutiti, da politika enega otroka morda vendarle ne bo imela tako negativnih posledic, kot se nekateri bojijo. Po uradnih podatkih tradicionalna kitajska želja imeti sina v kombinaciji s politiko enega otroka lahko deželo leta 2020 pripelje do tega, da bo imela 30 milijonov moških "preveč".

Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo, da bi teh 30 milijonov frustriranih moških, ki si ne bi mogli najti družice, lahko izzvalo nestabilnosti v kitajski družbi z naglim porastom tako prostitucije na eni strani kot nasilja na drugi.

Liang je kljub temu prepričan, da statistični podatki ne odražajo prave slike. Meni, da se pari – ko ultrazvok pokaže deklico – ne odločajo vsi za splav, pač pa deklice zadržijo in jih preprosto ne prijavijo. To storijo po šestih, sedmih letih, "ko oblasti izgubijo zanimanje zanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.