Svet
20 ogledov

Skrivanje spola zarodka do 30. tedna

oče, mati, otrok, ultrazvok Žurnal24 main
Zdravniki ženskam do 30. tedna nosečnosti ne bi smeli razkriti spola otroka, meni zdravnik in urednik priznanega kanadskega zdravniškega zbornika Canadian Medical Association Journal (CMAJ) Rajendra Kale.

Prepričan je, da bi nerazkritje spola zarodka preprečilo ženskam, da bi splavile otroka na podlagi spola. Praksa "selekcija spola" ali splav ženskega zarodka s ciljem dati prednost moškemu zarodku, je velik problem v azijskih državah, poslužujejo pa se ga tudi nekatere migrantke, ki iz azijskih držav pridejo v Kanado in ZDA.

"Ko nosečnici povedo spol otroka s pomočjo ultrazvoka v času, ko je splav še mogoč, je to začetek selekcije spola," je Kale zapisal v zadnji številki spletne izdaje zbornika.

Trenutno v ZDA ženske ultrazvok opravijo med 18. in 22. tednom nosečnosti, da bi zdravniki lahko preverili, ali je z zarodkom vse v redu, poroča MSNBC. Kale je ob tem izpostavil raziskave v Kanadi in ZDA, da imigrantke iz določenih etničnih skupin, vključno s tistimi, ki prihajajo iz Kitajske, Koreje in Indije, opravijo selektivne splave: pri tistih parih, ki imajo dve hčerki, je običajno, da bo tretji potomec moškega spola.

Dve veliki zdravniški organizaciji v Kanadi in ZDA sta se že izrekli, da je selekcija spora neetična. Kale ob tem trdi, da četudi imajo ženske pravico izvedeti spol otroka, je ta informacija z medicinskega vidika nerelevantna. Spol bi tako lahko razkrili le v primeru, če bi šlo za redko bolezen, ki bi bila odvisna od spola.

Četudi je problem selekcije spola v Kanadi in ZDA majhen, ga ne bi smeli ignorirati, še pravi Kale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.