Svet
10 ogledov

Skrivna pisma Baracku Obami

Ali Hamenej pritiska na iransko opozicijo. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Hamenej, je sredi pogajanj o iranskem jedrskem programu pisal tajno pismo ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Šlo naj bi za odziv na pismo, ki ga je Obama pisal Hameneju oktobra lani.

Korespondenca med Obamo in Hamenejem je nakazala možno sodelovanje med ZDA in Iranom v boju proti skrajnežem v Islamski državi (IS), če bi prišlo do dogovora glede iranskega jedrskega programa, je za Wall Street Journal povedal neimenovani diplomat.

Odziv iranskega verskega poglavarja je bil "spoštljiv, a neobvezujoč", je še povedal omenjeni diplomat. Ajatola Hamenej je sicer najvišja avtoriteta v islamski republiki in njegova beseda pri državnih zadevah je zadnja.

Korespondence med obema voditeljema sicer niso potrdili ne v Beli hiši ne v Teheranu.

Glede na dogovor šesterice velesil, ki se pogaja z Iranom glede njegovega jedrskega programa, naj bi politični dogovor dosegli do 31. marca. Dokončni dogovor z določitvijo vseh tehničnih točk pa naj bi dosegli do 30. junija.

Hamenej je minuli teden izrekel najmočnejšo podporo pogajanjem doslej in močno kritiziral jastrebe, ki nasprotujejo politiki predsednika Hasana Rohanija.

Po drugi strani pa se tudi Obama doma sooča z močnimi kritikami republikancev, ki imajo večino v kongresu. Grozijo z zaostritvijo sankcij proti Iranu, Obama pa na drugi strani opozarja, da bi to torpediralo pogovore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.