Svet
26 ogledov

Skrivna Sanaderjeva soba

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V decembrski polnočni akciji, ko so preiskovalci v Sanaderjevi vili zasegli več sto tisoč evrov vredne umetnine, odkrili skrivno sobo. Sanader skrival še najmanj 30 umetniških slik, kipe in dokumente.

Skrito sobo v vili Iva Sanaderja so preiskovalci konec decembra odkrili čisto po naključju, ko je Sanaderjev nekdanji telesni stražar enega od policistov vprašal, kaj so našli v "skriti sobi".

Spomnimo, 27. decembra lani so preiskovalci Uskoka zasegli umetnine Iva Sanaderja, ki naj bi jih v zbirki imel več kot sto. Hranijo jih v zagrebškem muzeju sodobne umetnosti kot jamstvo, če bi bil bivši premier obtožen korupcije. Umetnine naj bi bile vredne nekajkrat več kot 200 tisoč evrov, kolikor jih je Sanader prijavil kot svoje premoženje. Policist je o skrivni sobi takoj obvestil nadrejene, zato so v vilo vstopili še enkrat.

Telesni stražar mislil, da gre za panic room
Po poročanju hrvaškega Nacionala je bila majhna soba v kleti vile dobro skrita za pregradno steno pod stopnicami, ki jo je bilo treba, če si hotel vanjo vstopiti,  potisniti na točno določenem mestu, za kar pa naj bi vedeli le Sanader, njegova žena Mira in hči Bruna. Sanaderjev telesni stražar naj bi domneval, da gre za tako imenovano sobo za paniko, zato je preiskovalce tudi vprašal, kaj so v sobi našli.

V Sanaderjevem skrivališču so med drugo hišno preiskavo našli še vsaj trideset vrednejših umetnin in kup dokumentov, za katere domnevajo, da bi lahko, ker so bili skrbno skriti, bremenili Iva Sanaderja.


Hrvaški mediji še poročajo, da bi bile umetnine lahko del ukradenih predmetov s hrvaškega zunanjega ministrstva konec 90. let, ko je bil Sanader namestnik takratnega zunanjega ministra Mateja Granića in da si je Sanader prav v tem času tudi zgradil
skrivališče v lastni vili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.