Svet
53 ogledov

Skrivni vojaški posnetki na spletu

(Foto: YouTube)
1/2
Žurnal24 main
Spletna stran wikileaks je objavila zaupne posnetke ameriške vojske, na katerih vojaki iz helikopterja streljajo na domnevne upornike.

Video prikazuje streljanje na osem Iračanov, za katere je ameriška vojska trdila, da so iraški uporniki, ki so streljali na helikopter, piše Guardian. Med ubitimi sta se znašla tudi dva sodelavca Reutersa, Namir Nur Eldin ter Said Čmag.

Zaradi incidenta je ta medijska hiša zahtevala preiskavo in od ameriške vojske terjala posnetek, a so bili pri tem neuspešni. Vojska je ugotovila, da se je celotna zadeva odvijala po pravilih in v skladu s pravili spopada, ter niso želeli izročiti posnetka.

Na njem je možno videti, kako posadka helikopterja razreda apache 12. julija 2007 kroži okoli skupine Iračanov, za katere domnevajo, da so oboroženi z mitraljezi in  raketometom.

Glavni helikopter začne streljati na ljudi, pri čemer se posadka dobro zabava in se hkrati norčuje iz žrtev. Eden od članov posadke začne prositi, naj eden izmed plazečih se ranjencev, domneva se, da je to bil Čmag, pobere orožje.

Pripelje se še kombi, iz katerega skočijo ljudje in poskušajo ranjence prinesti v kombi. V drugem rafalu z visokoprebojnimi naboji prerešetajo kombi in pri tem ranijko dva otroka. Ko ob prihodu kopenskih enot to ugotovijo, okrivijo Iračane, češ kaj s seboj vozijo otroke.

Wikileak je v kratkem napovedal nov tajni posnetek ameriške vojske, tokrat iz Afganistana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.