Svet
155 ogledov

Skrivnostna bolezen mori v Srednji Ameriki

Skrivnostna bolezen, ki mori po obali Srednje Amerike, je od leta 2000 ubila že 24 tisoč ljudi. V Salvadorju in Nikaragvi več tisoč ljudi boleha za boleznijo, ki je ne poznajo nikjer drugje na svetu.

Ena izmed žrtev skrivnostne bolezni je bil tudi Jesus Ignacio Flores, ki je s šestnajstimi leti začel delati na plantažah sladkornega trsa. Po pripovedovanju njegovih bližnjih so se mu težave z ledvicami začele pred tremi leti. Telo pa so mu preplavili toksini. Tako ni več mogel opravljati svojega dela. Vsak dan je trpel za hudimi glavoboli, slabostjo in krči. Slab mesec nazaj, 19. januarja, je umrl v 51. letu starosti.

Za boleznijo zboli vsak četrti

Različne raziskave so pokazale, da v Chichigalpi vsak četrti moški trpi za kronično boleznijo ledvic. Po večini so žrtve delavci, ki delajo na plantažah sladkornega trsa. Veliko lokalnih zdravnikov zato meni, da so krive različne kemikalije, ki jih delavci na plantažah uporabljajo brez zaščite.

Salvadorska ministrica za zdravje Maria Isabel Rodriguez, je zaradi epidemije, ki je že dodobra načela njihov zdravstveni sistem, zaprosila za mednarodno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.