Svet
8803 ogledov

Kdo je skrivnostni arabski investitor, ki je kupil lastnika Mercatorja?

Mercator Saša Despot
Ali za njim stojijo Rusi?

Sberbank je nekaj več kot 43-odstotni delež v lastništvu hrvaške skupine Fortenova, ki je med drugim lastnica Mercatorja, prodal vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov Saifu bin Marhanu Alketbiju, so sporočili iz največje ruske banke.

"Z zadovoljstvom sporočamo, da je Saif Alketbi zaključil odkup 43.4 odstotka deleža, ki ga je imela v skupini Fortenova Sberbanka. S tem se začenja obdobje strateških vlaganj Saifa Alketbija v Republiki Hrvaški. Prepričani smo, da bo ta naložba zelo koristna za skupino Fortenova in hrvaško gospodarstvo," so sporočili z urada kupca. 

Kdo je skrivnostni investitor?

O arabskem vlagatelju, ki se je nenadoma pojavil v zgodbi povezani s Fortenovo, je znanega zelo malo. Saif Bin Markhan Alketbi je direktor družbe Flatrace iz Dubaija, ki se na svojih uradnih straneh predstavlja kot "globalna svetovalna družba, usmerjena v uspešno vodenje klientov skozi regulativne, strateške in investicijske okoliščine.

Saif Alketbi pa je opisan kot izkušen vlagatelj zasebnega kapitala, ki je diplomiral računalnštvo na univerzi v Združenih arabskih emiratih, Univerza za humanistične vede in tehnologijo v Luganu pa mu je podelila častni naziv doktorja ekonomije in upravljanja državnega sektorja. Od leta 2009 do 2015 je bil Saif Alketbi vodja urada dubajskega prestolonaslednika šejka Hamdana bin Mohameda bin Rašida Al Maktuma.

Fortenova: O tem ne vemo nič

Iz Fortenove so po objavi, da je Sberbank svoj delež v Fortenovi prodala investitorju iz Dubaja, sporočili, da o tem nimajo nobenih podatkov. "Skupina Fortenova nima uradnih informacij o prodaji delnic Sberbank. Premoženje Sberbank je pod sankcijami in za prodajo je treba pridobiti posebna dovoljenja organov, pristojnih za izvajanje sankcij," so odgovorili iz skupine Fortenova.

Kaj je v ozadju?

Sberbank je tako kot večina ruskih finančnih ustanov predmet zahodnih sankcij zaradi napada Rusije na Ukrajino, s prodaju deleža pa se končuje zgodba o njenem izstopu iz skupine Fortenova. 

Pojavljajo se tudi špekulacije o tem, da so Združeni arabski emirati ena od oaz, v kateri Rusi po zahodnih sankcijah nemoteno delujejo in črpajo kapital, zato bi bila prodaja delnic le ena od možnosti za izogib sankcijam. 

 

 

Komentarjev 13
  • Kmodri 16:50 03.november 2022.

    Se prodajalke in prodajalci že učijo arabsko?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:33 03.november 2022.

    Dejansko smo razprodali tujcem vse kar je bilo v državi vrednega. Ko bodo Arabci začeli harati po državi se nam slabo piše.

  • jezero 10:23 03.november 2022.

    +Kateri Slovenec je pa prodal slovensko zlatnino Mercator? In zakaj?