Svet
73 ogledov

Skrivnostni zvok iz globin morja

Galapagos Google Maps
V bližini Nanavuta v Kanadi že nekaj mesecev poročajo o skrivnostnem zvoku, ki naj bi prihajal iz globin morja.

Prve žrtve tega zvoka so tamkajšnji ribiči, saj so prepričani, da je zaradi zvoka tam občutno manj rib. Zdaj je postal skrivnostni zvok predmet iskanja kanadske vojske.

Zvok opisujejo kot “PING, HUM, BIP”, domačini pa so že tako zaskrbljeni, da so za pomoč prosili vojsko. Zdi se, kot da prihaja iz morskih globin blizu Nanavuta. Tam živi inutiskaa skupnost, ki šteje okoli 31 tisoč ljudi, območje pa se razprostita na 1.750.000 kvadratnih kilometrih.

Nunavut je sicer največje in najmlajše zvezno ozemlje Kanade, njegove meje so bile določene leta 1993. Glavni razlog odcepitve so bile težnje po večji avtonomiji večinskega iuitskega prebivalstva.

Nunavut obsega velik del severne Kanade, vključno z večino Kanadskega arktičnega otočja in je četrta največja poddržavna upravna enota na svetu. 

Kdo je kriv?

Na tem območju, ki je tudi lovno območje za omenjeno inuitsko skupnost, živijo tudi tjulnji in kiti. Pozimi pa se tu skoncentrirajo številne živali. Letos se zdi, da se živali območju zaradi skrivnostnega zvoka nočejo približati. Območje je imelo sicer že čez poletje znatno manj obiskovalcev kot v predhodnih letih.

Nekateri zvok pripisujejo rudniku na otoku Baffin, kjer naj bi izvajali tudi podvodne raziskave. Rudarska družba je obtožbe zanikala. Nekateri krivijo Greenpeace, ki naj bi z zvokom želel prestrašiti živali in jih rešiti pred lovci. Tudi Greenpeace je zanikal obtožbe. 

Nekateri menijo, da je za zvoke kriva mornarica ZDA, ki naj bi zvoke uporabljala za odkrivanje sovražnih podbornic. Mornarica se na obtožbe ni odzvala. Kanadska vojska bo imela kmalu odgovore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.