Svet
16036 ogledov

Skrivnostno dogajanje na evropskem nebu

letalo mk
Skrivnostno letalo je brez dovoljenja preletelo več evropskih držav.

Dvosedežno letalo je brez dovoljenja preletelo sedem evropskih držav, nato pa ga je neznana posadka zapustila v Bolgariji, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Sofiji. Dvomotorno letalo beechcraft z dvema osebama na krovu ni imelo odobrenega načrta leta, njegovi transponderji so bili izklopljeni, posadke pa še niso našli.

Letalo je vzletelo iz Litve, preletelo Poljsko, Slovaško in Madžarsko, za kratek čas prečkalo Srbijo in nato Romunijo, preden je v sredo ob 19.09 po lokalnem času vstopilo v bolgarski zračni prostor, je navedbe bolgarskega obrambnega ministrstva povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Dve madžarski bojni letali gripen, dve ameriški letali F-16 in dve romunski letali F-16 so drugo za drugim prestregli neznano letalo in ga spremljali, dokler ni vstopilo v bolgarski zračni prostor. Bolgarske letalske sile niso takoj poslale lovcev, saj "letalo v nobenem trenutku ni veljalo za grožnjo," je novinarjem povedal obrambni minister Dragomir Zakov.

Letalo se je nato ustavilo v mestu Vidin ob Donavi na severozahodu Bolgarije zaradi oskrbe z gorivom, zapuščeno pa je bilo na starem letališču v bližini Targovišta na severovzhodu države.

Bolgarski notranji minister Bojko Raškov je novinarjem dejal, da je bil motor še vedno topel, ko so letalo našli, posadka pa je izginila in ostaja pogrešana, še piše AFP.

Komentarjev 5
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:38 10.junij 2022.

    šverc komerc

  • Albatroz 21:34 09.junij 2022.

    Nikoli se nebo vedelo kaj je letalo prevažalo, lahko da je bilo poskusno kar je malo verjetno. Izletni prav gotovo niso bili.

  • PasjaProcesija 20:51 09.junij 2022.

    Letalo je vmes pristalo na Madžarskem, tudi brez dovoljenja. Člana posadke sta dotočila gorivo, ki sta ga imela v svojih kanistrih. Kopenska policija ju je skušala prestreči, a so bili prepočasni in odletela sta naprej. Dva scenarija ste zdita smiselna: ...prikaži več 1. Ena izmed svetovnih vlad se je odločila testirati NATO-v odziv v takšnem slučaju. V tem primeru bi v Bolgariji najbž počakala na aretacijo. 2. Delovanje neuravnovešenih posameznikov. Motiv je lahko (samo)promocijski ali dejanje na robu obupa.