Svet
11 ogledov

Sladki namaz ne bo prepovedan

Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan. (Foto: EP Žurnal24 main
Med potrošniki v EU je zavladala panika zaradi pisanja medijev o posledicah nove zakonodaje o označevanju hrane. Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan.

V Italiji so se zbali, da bo zaradi novih pravil, ki jih je sredi junija potrdil Evropski parlament, prepovedana Nutella, ki z več kot 60 odstotki sladkorja in palmovega olja ne ustreza priporočenim prehranskim vrednostim. Eden od poslancev italijanske Severne lige je celo ustanovil odbora za zaščito Nutelle, italijanski minister za evropske zadeve Anres Ronchi pa je obsodil "prehranski fundamentalizem" v Evropi.

"Evropski poslanci ne želijo prepovedati prodaje Nutelle ali nezdravih živil, ker lahko povzročijo debelost,"
je poudaril Evropski parlament.

Na Otoku razburjeni zaradi jajc
Britance je vznemirilo poročanje britanskih medijev, da bo EU v prihodnje določila število kosov hrane v posamezni embalaži, tako da ne bo več dovoljeno prodajati po 12 jajc v eni škatli. V Evropskem parlamentu so te navedbe odločno zavrnili in zatrdili, da se unija ne bo vmešavala niti v število niti v velikost jajc v embalaži.

Boj proti debelosti
Evropski poslanci so 16. junija v okviru boja proti debelosti podprli predlog evropske zakonodaje, po kateri bodo morali imeti prehrambeni izdelki na embalaži jasne oznake o vsebnosti kalorij in smernicah o priporočeni dnevni količini, niso pa podprli, da bi vsebnosti soli, sladkorja in maščob označevali s "semaforjem", torej z zeleno, rumeno ali rdečo.

Predlog mora zdaj še skozi Svet, kjer je pričakovati nove spremembe. Zakonodaja bo tako verjetno morala še enkrat skozi Evropski parlament. Nato pa bodo imela prehrambena podjetja tri leta časa, da se prilagodijo novim pravilom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.