Svet
22 ogledov

Sladkor kot alternativno letalsko gorivo?

Letalo Southwest Airlinesa EPA
Brazilski proizvajalec letal Embraer in njegov ameriški tekmec Boeing sta se dogovorila za skupno financiranje raziskave o brazilskem sladkornem trsu kot alternativnem gorivu za letala.

Finančno bo pri raziskavi sodelovala tudi Interameriška banka za razvoj (IDB), ki želi skupaj s proizvajalcema letal prispevati k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov kot enih izmed glavnih krivcev globalnega segrevanja.

"Prelomna študija bo analizirala okoljske in tržne pogoje pri uporabi obnovljivega goriva," so v skupni izjavi zapisali partnerji raziskave. Gorivo bo, kot poroča France24, proizvajalo ameriško podjetje Amyris.

Vodja projekta Iniciativa za trajno letalsko biogorivo pri banki IDB Arnaldo Vieira de Carvalho je dejal, da bi lahko obnovljivo gorivo "opazno" zmanjšalo emisije toplogrednih plinov. Ob tem omenja uspešen primer goriva iz sladkornega trsa, ki ga uporabljajo v Braziliji.

"Ta študija bo preverila možnost za trajno proizvodnjo alternativnega letalskega goriva iz sladkornega trsa," je dejal. "Odobritev uporabe biogoriva za komercialno letenje, razumevanje in zagotavljanje trajnostnih virov, ki bodo iz te regije oskrbovale verigo, je izrednega pomena. In Brazilija v tej igri igra ključno vlogo," je povedal predstavnik Boeinga Billy Glover.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.