Svet
11 ogledov

Sladkorni bolniki ob zdravilo

sladkorna bolezen Žurnal24 main
Dansko podjetje Novo Nordisk, največji proizvajalec inzulina, ki ga uporabljajo sladkorni bolniki, je zaradi vladne napovedi o 25 odstotnem znižanje cen vseh zdravil napovedalo umik iz Grčije.

Grki je poteze farmacevtskega giganta razjezila, tako da so že ustanovili kampanjo, ki odločitev Novo Nordiska označuje za "brutalno kapitalistično izsiljevanje“. Proizvode multinacionalke namreč uporablja več kot 50 tisoč Grkov z diabetesom.

Predstavnik danskega podjetja je zatrdil, da bo Novo Nordisk umaknil svoje produkte iz grškega trga, saj bi znižanje cen pomenilo izgube. Podjetje je obenem zaskrbljeno zaradi drastičnega 25 odsotnega znižanja cen, saj bi to lahko vplivalo tudi na druge države, ki bi lahko sledile ravnanju grške vlade.

Ljudje bodo umirali
Grški sladkorni bolniki opozarjajo, da bi zaradi tega ukrepa lahko prišlo tudi do smrtnih primerov. Predstavnik Novo Nordiska odgovarja, da tu ne gre za ubijanje ljudi. Kot določeno kompenzacijo je omenil, da bo podjetje bolnikom omogočilo brezplačen produkt, imenovan glukagen.

Nujni varčevalni ukrep
Mediteranska država želi v sklopu boja proti velikim dolgovom zmanjšati ogromne stroške uvoza zdravil. Mednarodnim farmacevtskim podjetjem država dolguje na milijarde evrov. Predstavniki Novo Nordiska zatrjujejo, da jim Grki dolgujejo 30 milijonov evrov.

"Zdravje je pomembnejše od dobička"
Pavlos Panajotacos
, čigar desetletna hči Nephele ima sladkorno bolezen, je pisal direktorju Novo Nordiska in ostro kritiziral njegovo odločitev. "Kot ekonomist razumem, kako pomembno je ustvarjati dobiček, toda zdravje je vseeno bolj pomembno od tega stališča,“ je napisal. "Kakor veste je Grčija trenutno v težkem ekonomskem in družbenem stanju, in ne bi mogli ukrepati na bolj krut način in ob bolj neprimernem času,“ dodaja.

Direktor Novo Nordiska Lars Sorensen je odpisal Panajotacosu in ob tem poudaril, da je "neodgovorno upravljanje financ s strani grške vlade tisto, kar v težak položaj spravlja tako njega kot podjetje“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.