Svet
2 ogledov

Slajše bodo dražje

Sladkane pijače. Shutterstock
Italija. Z dodatnim obdavčevanjem sladkanih in žganih pijač bi se v blagajno na leto nateklo 250 milijonov evrov.

“Davek je spodbuda staršem k bolj zdravemu načinu prehranjevanja in resno sporočilo tistim, ki se problemu nezdravih pijač ne posvečajo dovolj,” je za časnik La Repubblica povedal minister za zdravje Renato Balduzzi.

Tri cente na steklenico

Italija razmišlja o dodatnem davku na brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem ali umetnimi sladili ter na žgane pijače. Davek bi veljal tri leta in bi znašal tri cente na steklenico oziroma pločevinko brezalkoholne pijače ter pol evra na liter žgane.

Tako bi se v državno blagajno na leto nateklo okoli 250 milijonov evrov, prihodke pa bi lahko porabili za javno zdravstvo, je povedal Balduzzi.

Predlog bo vlada obravnavala v petek. Katere pijače bodo dodatno obdavčene, ni znano, piše Reuters. Nestle, Coca-Cola in San Pellegrino so sicer ključni proizvajalci pijač na italijanskem trgu.

O podobnem zakonu so razmišljali tudi v ZDA, a so naleteli na močno nasprotovanje industrije pijač. Kot del boja proti debelosti prebivalstva je davek na sladke pijače konec lanskega decembra odobrila Francija.

Letos si z njim obeta 280 milijonov evrov. Davek so močno kritizirali proizvajalci teh pijač, med njimi Coca-Cola: “Davek kaznuje družbo in stigmatizira njene proizvode.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.