Svet
18 ogledov

Sled za izginulim letalom se krepi

Zaharie Ahmad Shah Facebook
Pilota Zaharieja Ahmada Shaha naj bi pred vzletom poklicala ženska, ki je pri nakupu SIM-kartice navedla lažne osebne podatke. Nove satelitske fotografije morebitnih razbitin.

Tudi danes se je v južnem Indijskem oceanu nadaljevalo iskanje pogrešanega letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines. Avstralski premier Tony Abbott je povedal, da so v morju videli lesene palete, ki pa se uporabljajo tako v letalstvu kot tudi v pomorstvu. Ali so bile palete na pogrešanem letalu, še ni znano. Neznanka ostajajo tudi predmeti, ki jih je odkril kitajski satelit. Tudi danes se bo iskanje, ki se mu je pridružilo še več letal, zavleklo globoko v noč.

Kot poročajo, bodo reševalcem s podmornico Abyss pomagali tudi nemški ocenologi.

Iz vesolja ostanki vidni, z letal ne

Malezijske oblasti pa so danes sporočili, da jim je tudi Francija dostavila satelitske posnetke predmetov v morju. Gre torej že za tretje ločene podatke s satelitov o morebitnih ostalinah letala v morju. Malezijske oblasti so nove fotografije takoj preposlale avstralskim oblastem. Morebitni predmeti, ki bi lahko pripadali letalu, so bili posneti v petek, bili pa naj bi podobne velikosti, kot jih je zapazil že ameriški in kitajski satelit, le da jih je francoski satelit lociral okoli 930 kilometrov severneje.

Lociranje morebitnih ostalin z letali je bilo sicer neuspešno, posadkam na zahtevnih letih nagaja tudi slabo vreme, medtem ko ladje šele prihajajo na odročno območje, 2.500 kilometrov oddaljeno od obalnega avstralskega mesta Perth. Celotno območje, na katerem trenutno iščejo ostaline, se sicer razteza na kar 60.000 kvadratnih kilometrih.

Avstralski premier Tony Abbot je zadnje posnetke satelitov o morebitnih ostalinah označil za pozitivni napredek, ki daje upanje, da bo usoda malezijskega letala in 239 ljudi le ugotovljena.

Je kdo sploh poklical pilota?

Pilot Zaharie Ahmad Shah je pred vzletom prejel telefonski klic neke ženske, s katero se je pogovarjal dve minuti, je poročal britanski Mail Online. Preiskovalci naj bi pogovor vzeli pod lupo in ugotovili, da je neznanka pri nakupu SIM-kartice navedla lažne osebne podatke.

A malezijska policija je pisanje medija označila za neresnične in da gre zgolj za špekulacije iz neimenovanih in nezaneslivih virov. Ob tem so predstavniki policije še dodali, da je novica o domnevnem klicu objavil tuji tabloid, ki nima nikakršnega dostopa do resnične preiskave. 

V javnost je prišla tudi informacija, da malezijski preiskovalci še vedno niso zaslišali Shahove žene, ki naj bi moža pred kratkim zapustila. Po pritisku agentov FBI jo bodo sedaj uradno povabili na pogovor. "Letalo išče ves svet. Osebo, ki ima največ informacij o pilotu, pa so pustili pri miru,“ je medijem izdal vir.

Komentarjev 4
  • maresem 17:36 23.marec 2014.

    Žal ne vem... jedel sem vampe.

  • miho 17:10 23.marec 2014.

    stink, stank, gestunken

  • JohnSmith30699 11:58 23.marec 2014.

    se opravičujem, samo pasulj včeraj je bil res zakon!