Svet
1171 ogledov

Sledilcem ukazal, naj se izstradajo do smrti

suša v Keniji Profimedia
Policija je do zdaj v bližini vasi Shakahola odkrila 39 trupel, med njimi tudi otroke.

Kenijska policija je iz plitvih grobov v gozdu v bližini vasi Shakahola izkopala 39 trupel, med njimi so bili tudi otroci. Policija pričakuje, da bo število še naraslo.  

Policija preiskuje pridigarja Paula Mackenzieja Nthenegja, ki naj bi svojim sledilcem naročil, naj se izstradajo do smrti, da bi "srečali Jezusa". Pred osmimi dnevi so po prejemu anonimne prijave s posestva v lasti Mackenzieja rešili 15 sledilcev, ki so bili v slabem stanju. Večina jih ni zmogla govoriti in hoditi, ko so jih rešili. Štirje so umrli, še preden so jih lahko prepeljali v bolnišnico.  

Mackenzieja so policisti obravnavali že prejšnji mesec, ko sta zaradi stradanja umrla dva otroka. Takrat so ga spustili na prostost po plačilu varščine v višini 670 evrov, tokrat mu varščine niso odobrili.

V gozdu naj bi našli 58 grobov. V enem od grobov naj bi bila trupla ene od družin, starša in tri otroke. "Ko v gozdu pridemo do območja, kjer stoji velik, visok križ, vemo, da to pomeni, da je v grobu več kot pet ljudi," je za Citizen TV povedal Victor Kaudo iz centra za socialno pravico. 

Mackenzie je krivdo zanikal. Trdi, da je cerkev, imenovano Good News International Church, zaprl pred štirimi leti. Pridigar naj bi v treh vaseh, imenovanih Nazaret, Betlehem in Judeja, v ribnikih krstil sledilce in jim naročil, naj se postijo, navaja kenijski časnik The Standard. Člani kulta naj bi živeli v strahu pred neizbežno katastrofo. 

Iščejo sorodnike, ki so se pridružili Mackenzieju

"Moja mama, Pamela Muhonja, in sestra, Maureen Imiza, sta skupaj s sestrino 2-letno hčerko prišli sem iz Bungome. Vse tri so pogrešane. Sem sem jih prišel iskat, ker ji ni med umrlimi, rešenemi ali aretiranimi," je za Nation Africa dejal Rodgers Mwibo. Sorodnice je iskal v bližini doma pastorja Mackenzieja. "Pred dvema letoma mi je rekla, da gre k pastorju Mackenzieju v Malindi. Do decembra lani smo ohranjali stik, potem pa od njih ni bilo glasu. Povedala nam je, da ji je pastor prodal zemljo. Prosila je, naj ji pošljemo nekaj denarja za streho," je povedal Mwibo. Ko so slišali, kaj se je zgodilo, so prišli v Malindi. 

Po podatkih policije je večina sledilcev, ko so se preselili v Shakaholo, spremenila imena, zažgala osebne predmete, vključno z dokumenti in telefoni.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 15:42 25.april 2023.

    Dajte že enkrat blokirat gornje kvazi čistilce žil. Čisti nateg in goljufanje ljudi.