Svet
14 ogledov

Slepa dojenčica znova vidi

Eva Joyce je najmlajši pacient v Veliki Britaniji, ki so mu presadili obe roženici. Njena starost se ne šteje v letih, ampak tednih. Rodila se je slepa, a so se starši in zdravniki odločili za nevarno operacijo, ki je uspela.

"Ko se je Eva rodila in je odprla oči, smo opazili, da so njene oči zelo motne," se spominja mamica male Eve Harriet Joyce. Zdravniki so ugotovili, da ima dojenčica tako imenovano Petrovo anomalijo, zaradi katere je roženica očesa motna, bolnik pa je slep. "Povedali so nam, da ni rešitve, da bo slepa vse življenje," je za Daily Mail povedala Joyceova.

Nevarna operacija

Evo sta starša peljala še na pregled v otroško bolnišnico v Birminghamu, kjer so jima zdravniki povedali, da obstaja možnost transplantacije roženice, vendar da tega pri novorojenčku še niso nikoli naredili.

Starša sta se kljub temu odločila, da je vredno poskusiti, in pri le dveh tednih in pol je Eva preživela prvo operacijo na desnem očesu in pri štirih tednih še na levem.

Nato so morali v bolnišnici vsako uro kar šest tednov Evi v oči dajati kapljice, prav tako so ji dajali zdravila, s katerimi želijo preprečiti, da bi telo zavrnilo tujo roženico, kar je pri tako majhnem otroku zelo verjetno.

Videla lučke

Eva sicer še vedno jemlje zdravila, a vse kaže, da je operacija uspela. Božične praznike je že preživela doma. "Takoj ko smo prižgali lučke na smrekici, so se ji zasvetile oči," pravi srečna mamica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.