Svet
7 ogledov

Šli po viski, obstali v ledu

Reševanje ene izmed ladij. (Foto: Švedska obalna straža) Žurnal24 main
Švedski ledolomilci so iz Baltskega morja rešili več tisoč ljudi, ki jih je presenetil led.

Zaradi najhujše zime v zadnjih 15 letih je morje med švedsko prestolnico Stockholm in Finskim otočjem Aland  zamrznilo in presenetilo okoli 50 tovornih in komercialnih ladij, ki so ostale nemočno ujete na območju. Nekatere so v ledu čakale na pomoč že od minule sobote, večino pa so že rešili.

 

Ladijski promet je na območju precej gost, saj številni Švedi potujejo na finsko otočje, kjer nabavljajo poceni alkohol, na trajektih pa imajo omogočen nakup v brezcarinskih prodajalnah.

Ledolomilci pa so imeli v četrtek veliko dela tudi  v četrtek, ko je  nedaleč od arhipelaga Stockholm debel led, ki so ga proti obali potisnili mrzli vetrovi, ujel več ladij. Med njimi so bili štirje trajekti, na vsakem izmed trajektov, ki vozijo med Švedsko, Finsko in Estonijo, je bilo po okoli 1000 potnikov.

 

Kot so sporočili s švedske pomorske uprave, so danes iz ledu rešili vse ladje. Uprava je že pred tem izdaja opozorilo ladjam, naj ne ne pljujejo po poti, na kateri je obstala večina trajektov.

Kapitani so bili preveč pogumni
Veliki trajekti so običajno primerno opremljeni, da se lahko prebijejo skozi tanko plast ledu, ki pogosto pokrije Baltsko morje. Švedska pomorska uprava pa je bila danes zelo kritična, saj številne ladje niso upoštevale njenega svarila, naj se izognejo arhipelagu Stockholm.

"Problem je, da so veliki trajekti prepričani, da lahko obvladajo led. Imajo izjemno močne motorje, a v tem primeru je bil led zanje preprosto preveč težaven," je za švedski radi izjavil Ulf Guline s pomorske uprave.

Švedska se letos sooča z izjemno hudo zimo. Temperature po vsej državi se že praktično vse od decembra gibljejo pod lediščem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.