Svet
7 ogledov

"Šli smo predaleč"

John Kerry EPA
Ameriški zunanji minister John Kerry je priznal, da so ZDA v nekaterih primerih pri vohunjenju šle predaleč.

"Zagotavljam vam, nedolžni ljudje niso bili predmet zlorab, poteka pa proces zbiranja informacij in pri tem je v nekaterih primerih šlo neprimerno predaleč," je včeraj dejal. Zagotovil je, da bodo poskrbeli, da se v prihodnosti to ne bo več dogajalo.

Obama naj bi razjasnil zadevo

Potem ko so podatki o prisluhih ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) več deset milijonom Evropejcem in tudi visokim predstavnikom evropskih držav v minulih dneh zaostrili odnose med ZDA in Evropo, je John Kerry še zagotovil, da je ameriški predsednik Barack Obama odločen, da bo razjasnil zadevo.

Ob tem je obveščevalno zbiranje podatkov branil kot nujno v boju proti terorizmu ter poudaril, da so ameriške obveščevalne službe s pomočjo prestrezanja komunikacij od leta 2001 preprečile teroristične napade. Podrobnosti ni navedel.

Kot pogosto pretirana pa je označil poročanja medijev, ki povzemajo dokumente, ki jih je pridobil in dal v javnost žvižgač Edward Snowden.

Vohunili tudi v Aziji

Afera se je medtem začela širiti v Azijo. Indonezija je danes na pogovor poklicala avstralskega veleposlanika v Džakarti zaradi "povsem nesprejemljivega" poročila, da so ZDA vohunile preko avstralskega veleposlaništva v državi.

Avstralski časnik Sydney Morning Herald je namreč nedavno povzel poročanje nemškega Der Spiegla, da zaupen zemljevid, ki ga je pridobil Snowden, kaže na 90 nadzornih objektov v ameriških diplomatskih misijah po svetu. Po poročanju časnika so bila avstralska veleposlaništva v Aziji uporabljena kot del ameriške vohunske mreže za nadzor nad telefonskimi klici in za zbiranje podatkov.

Komentarjev 1
  • YASSIR 12:00 01.november 2013.

    če koga zanima katera delnica je letos pridobila skoraj 400%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=593in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol je pa narejeno tako za cel kup indeksov DAX, Dow Jones, ...prikaži več CAC, FTSE samo piskati je treba