Svet
14 ogledov

Slike skrival "pred tatovi"

razno 12.11.2013., Zagreb - Istrazitelji odvode Nadana Vidosevica, predsjednika razno 12.11.2013., Zagreb - Istrazitelji odvode Nadana Vidosevica, predsjednika
Zaradi "izjemnih uslug v vojni", v kateri pa ni vidneje sodeloval, je Vidošević dobil luksuzno, 153 kvadratnih metrov veliko vojaško stanovanje v Zagrebu, ki ga je prodal za 220 tisoč evrov.

Nadan Vidošević, "večni" predsednik Hrvaške gospodarske zbornice (HGK), je bil včeraj aretiran zaradi suma, da je imel pomembno vlogo pri izčrpavanju zbornice za dobrega 4,2 milijona evrov. Policisti so opravili hišne preiskave v njegovih pisarnah v zbornici, v podjetju Kraš, kjer ima funkcijo svetovalca, in v njegovi hiši v elitni zagrebški četrti, kjer jih je pričakalo presenečenje: v podzemnih prostorih se je skrivala galerija z umetniškimi slikami, ki jih je leta kupoval z denarjem zbornice.

Ljubitelj posesti

Vidošević, ki o črpanju denarja še do nedavnega ni "nič vedel", bo mogoče po aretaciji lažje pojasnil bajno posest; od zagrebške vile, vredne nekaj milijonov evrov in 16 tisoč kvadratnih metrov velikega razkošnega posestva v Gorskem kotarju do nedavno odkritega zemljišča v bližini Bratine, ki ga je kot vodilna oseba iz Kraša kupil poleg Kraševega zemljišča – vrednost tega posestva, ki ga je kupil za majhen denar, je menda zdaj precej večja.

Zaljubljen v umetnine

Obsežno umetniško zbirko je Vidošević hranil v skritem bunkerju menda zato, "da bi jo zaščitil pred tatovi".

Državna revizija v HGK leta 2010 je pokazala vrsto nepravilnosti, med drugim, da je HGK "zaljubljena v umetnine": vrednost 790 slik je bila takrat ocenjena na več kot 1,5 milijona evrov. Čeprav je imela zbornica v lasti že veliko slik, jih je v obdobju med letoma 2005 in 2009 kupila 330, kar je povprečno 66 na leto. Revizija je pokazala, da "kupovanje tako veliko slik ni bilo ekonomsko upravičeno".

Poleg Vidoševića so aretirali vodjo računovodstva, ki je po zagotovilih zbornice "le izpolnjevala naloge" Vidoševića in njegove desne roke Zdenke Peternel, ki je s svojim pomočnikom Davorjem Komeričkim pred enim mesecem pristala v preiskovalnem priporu. Ključnega pomena za preiskavo je bilo priznanje Komeričkega, da je šel denar v roke Peternelovi in Vidoševiću.

Komentarjev 3
  • mph 09:40 13.november 2013.

    Res je, pravi amaterji so v primerjavi z našimi profesionalci.

  • janez 08:44 13.november 2013.

    Yugonostalgični novinarji. Žal ...

  • Ferluci 08:41 13.november 2013.

    Pa koga, čisto zares, zanimajo tile jugovići...