Svet
75 ogledov

Sliko je kupil za 5 tisoč, prodal pa za 5 milijonov dolarjev

Galerija EPA
Zbiratelj umetnin je pred dobrim letom na dražbi v Londonu za 5.212 ameriških dolarjev kupil sliko angleške pokrajine iz 19. stoletja. Končna cena je močno presegla znesek 760 dolarjev, kolikor so zanjo načrtovali iztržiti pri avkcijski hiši Christie's.

Pred dnevi je cena slike poskočila do neba. Na dražbi v New Yorku je avkcijska hiša Sotheby's zanjo iztržila tisočkrat več – v sredo so jo prodali za 5,2 milijona dolarjev.

Razlika v vrednosti slike z naslovom "Katedrala Sailsbury s travnika" je nastala zaradi različnih ocen, ki so ji jo dali umetnostni kritiki v konkurenčnih avkcijskih hišah, poroča CNN.

Čigava ocena je prava?

Pri Christie's so sliko analizirali leta 2013 in dorekli, da gre za delo navdušenca nad Johnom Constablom in ne za umetnino tega znanega angleškega umetnika iz romantike.

Hiša Sotheby's pa trdi, da gre za original, ki je nastal kot priprava za neko drugo delo, ki visi v galeriji Tate v Londonu. Zato so ocenili, da je slika vredna med dva in tri milijoni evrov.

Anne Lyles, ki je kot nekdanja kustosinja v galeriji Tate skrbela za britanske umetnike 18. in 19. stoletja, je v katalogu za dražbo pri hiši Sotheby's zapisala: "To umetnino, ki je delo Constableja, je v poznem 19. oziroma zgodnjem 20. stoletju nekdo v zgrešenem poskusu dokončati in jo s temnejšimi odtenki barve dopolniti."

Lylesova je zapisala, da je prav to razlog, da so pri hiši Christie's spregledali avtentičnost slike.

"Retuširanje originala smo odstranili z restavriranjem in tako smo po dolgem času spet uzrli Constablejevo izvirno sliko," je dejala Lylesova. 

Pri avkcijski hiši Christies pa odgovarjajo: "Seznanjeni smo z zneskom, ki so ga za delo iztržili pri Sothebysu. Leta 2013 smo zavzeli stališče, da gre za delo navdušenca nad Constablejem. Poudariti pa je treba, da ni konsenza glede izvora te slike."  

Komentarjev 1