Svet
15 ogledov

Slovakom 300 evrov, če bodo dopustovali doma?

Slovaška Žurnal24 main
Slovaška bo v bodoče subvencionirala družine s šoloobveznimi otroki za preživljanje počitnic znotraj države.

To bi bilo še posebej pomembno za socialno šibke družine, vlada socialdemokrata Roberta Fica pa želi na ta način krepiti tudi razvoj domačega turizma.

Subvencije za preživljanje počitnic doma naj bi uvedli še letos, gre pa za del celovite prenove turistične strategije, ki jo načrtuje ministrstvo za promet, danes poroča slovaški dnevnik Pravda. Prioriteta nove politike je predvsem spodbujati preživljanje počitnic doma na Slovaškem in ne v tujini. Konkretne načrte naj bi vlada predstavila marca, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Ficovi socialdemokrati so na ta način obnovili idejo, o kateri je pred tremi leti že razpravljala desnosredinska vlada. Vlada je potem še isto leto padla, po predčasnih volitvah pa se je na oblast povzpel Fico.

Stari načrti: 300 evrov subvencije za počitnice

Idejo so tedaj podpirali tudi Ficovi socialdemokrati, ki so bili v opoziciji, in če bo ostalo pri istih načrtih, potem bi bila subvencija za počitnice vredna 300 evrov. Te subvencije bi morali zagotoviti delodajalci, njihovo vrednost pa bi nato lahko odšteli od davkov. Na ta način bi šel denar v bistvu iz državne blagajne, pojasnjuje APA.

Pol milijona ljudi se vozi zastonj

Socialdemokratska vlada je sicer novembra lani med socialnimi ukrepi uvedla tudi brezplačen prevoz za študente in upokojence v železniškem prometu. Ukrep je močno razdelil javnost, ker da je vlada s tem na račun vseh davkoplačevalcev omogočila brezplačen prevoz le določenim, poleg tega pa ukrep ni razlikoval med premožnejšimi ali celo tujimi državljani. Doslej se je sicer za uporabo brezplačnih železniških vozovnic registriralo že 440.000 ljudi, še navaja APA.

Če imaš minimalno plačo, si oproščen zdravstvenega zavarovanja

Poleg tega Slovakom, ki prejemajo minimalno plačo v višini 380 evrov, od prejšnjega tedna ni več treba plačevati zdravstvenega zavarovanja, zaposleni s plačami pod 570 evrov pa plačujejo nižji prispevek. Tudi te olajšave so del ukrepov socialnega paketa Ficove vlade, s katerimi želi olajšati življenje državljanom z nižjimi prihodki.

Komentarjev 5
  • mirko 22:21 14.januar 2015.

    Cerarjeva vlada si lahko vzame Slovake za vzor.

  • Ivo 21:17 14.januar 2015.

    Pa kako smo se jezili, ko so nas zamenjevali s Slovaško. Zdaj nas lahko pa z Bosno zamenjujejo, pa še ta je boljša v več pogledih...

  • Frenk Zorko 19:35 14.januar 2015.

    Slovenska vlada, bo tudi subvencinirala mlade družine, če seveda zapustijo državo.