Svet
22 ogledov

Slovaška bi sprejela le kristjane

Begunci v Calaisu
1/8
EPA
V Calaisu, kjer tabori več tisoč migrantov, podpis sporazuma med Francijo in Veliko Britanijo. Bratislava: Ne želimo muslimanov, saj se ne bi počutili kot doma.

Tiskovni predstavnik slovaškega ministrstva za notranje zadeve Ivan Metik je v sredo sporočil, da bo njihova država pri razporeditvi beguncev iz Sirije med državami Evropske unije, sprejela begunce le kristjane. Pojasnil je, da so takšno odločitev sprejeli, ker se begunci pri njih ne bi počutili kot doma in dodal, da ne gre za diskriminacijo, ampak želijo na ta način ohraniti kohezivnost skupnosti.

Po načrtu EU naj bi Slovaška od 40. 000 sprejela 200 beguncev iz taborišč v Turčiji, Italiji in Grčiji. Organizacija ZN za begunce (UNHCR) je države pozvala, naj se pri sprejemanju migrantov v svojo državo poslužijo integralističnega pristopa.

Begunci v Calaisu | Avtor: EPA EPA
Metik je ob odločitvi Slovaške za BBC povedal: "Resnično želimo pomagati Evropi v migracijskem valu, a smo le tranzitna država in ljudje ne želijo ostati na Slovaškem. Lahko bi sprejeli 800 muslimanov, a nimamo niti ene mošeje. Kako naj Slovaška integrira muslimane, če jim tukaj ne bo všeč?"

Število migrantov dosega rekorde

Tiskovna predstavnica evropske komisije Annika Breithard je dejala, da ne more neposredno komentirati Slovaške odločitve, je pa poudarila, da države EU pri sprejemu beguncev ne smejo delati selekcije na podlagi diskriminacije.

Število migrantov, ki prihajajo v EU, ves čas strmo narašča in je v juliju doseglo rekordno številko 107.500. Večina jih je Sircev, Afganistancev ter prebivalcev subsaharske Afrike, ki bežijo zaradi nestabilnih razmer ali revščine.

Begunci v Calaisu | Avtor: EPA EPA
Mediteransko morje je to leto prečkalo že več kot 240 tisoč beguncev, ki so pristali na obalah Grčije in Italije, preden so se premaknili na druge destinacije. Nemčija je sporočila, da bo sprejme 800.000 prosilcev za azil, kar je mnogo več kot v času krize na balkanu, ko je leta 1992 s 438.000 prosilci za azil dosegla rekord.

V Calaisu "grozljive razmere"

Več tisoč jih tabori v Calaisu v Franciji, v upanju, da se bodo od tam preko Rokavskega oreliva prebili na Otok. Združeni narodi so opozorili, da migranti tam živijo v "grozljivih razmerah", Pariz in London pa pozvali, naj uredita primerno nastanitev zanje.

Notranja ministra Francije in Velike Britanije, Bernard Cazeneuve in Theresa May, naj bi tako danes podpisala sporazum, ki bo urejal rpedvsem vprašanja boja proti mrežam tihotapcev ljudi, trgovini z ljudmi in nezakonitemu priseljevanju ter izboljšal sistem humanitarne pomoči migrantom.

Begunci v Calaisu | Avtor: EPA EPA
Več poskusov prehoda beguncev preko predora pod Rokavskim prelivom se je končalo s hudimi poškodbami ter smrtjo beguncev.

Alarmantne razmere v Makedoniji in Srbiji

O nevzdržnih razmerah poročajo tudi iz Makedonije, ki je včeraj sporočila, da ji zmanjkuje železniških vagonov, ter prenatrpanih centrov v Srbiji. "Makedonske železnice nimajo več kapacitet, da bi prepeljale vse tiste, ki želijo potovati v države zahodne Evrope," je po navedbah STA včeraj za televizijo Telma dejal direktor državnih železnic Nikola Kostov. "Razmere so alarmantne."

Po podatkih UNGHCR je samo v minulem tednu v Grčijo prispelo več kot 20 tisoč migrantov, ki od tam potujejo prek Makedonije in Srbije preko mejam EU.

Komentarjev 4
  • Avatar Zala
    Zala 22:57 20.avgust 2015.

    Slovakom dam prav, tuja vera, tuja kultura, ljudje na robu z živci (kdo v njihovi situaciji ne bi bil?) ..... ...... ...... zakaj bi si zaradi Yenkijevskih packarij na Bližnjem vzhodu delali štalo Poljaki v svoji lastni domovini.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:54 20.avgust 2015.

    točn tko. verske dejavnosti naj se ne financirajo z naslova države. Imigranti pa po moje ne bi smel biti problem. Lepo jim daš jasna pravila ki se jih morajo držati če želijo ostati v državi in to je to. Kot ...prikaži več prvo je to učenje jezika + izpiti slovenščine. Kot drugo je to opravljanje kvalifikacije za deficarni poklic in kot tretje je kratek a vzdržen časovni okvir za to dvoje+dodaten časovni okvir potem za zaposlitev in pogojeno aktivno iskanje službe. V tem času dobivajo dovolj za osnovno preživetje in to je to. Ni treba tle nč komplicirat. Naj se jim da priložnost, postav se jim pravila potem je pa na njih če priložnost izkoristijo al pa ne. Pol pa kokr hočjo.

  • dimnikar 13:10 20.avgust 2015.

    Prepovedati islam je napačni pristop (da ne omenjam ilegalen). Pravilen način je popolnoma ločiti vero od države, tako kar se tiče raznih subvencij in prilivov iz proračuna, kot davčnih olajšav in izjem. Tako naj postanejo privatne organziacije in kdor si ...prikaži več želi postaviti in vzdrževati verski objekt (pa najsibo cerkev ali mošeja), lahko to naredi na svoj račun. Čim pa mora država po neki samozadani dolžnosti skrbeti za duhovno življenje državljanov, mora to početi za vse enako. Tu je problem, v katerega se boste kristjani hitro zaleteli v Sloveniji, če pride do masovne migracije drugih kultur k nam.