Svet
11 ogledov

Slovaška vlada rekla ne

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Slovaška vlada odločena: pod nobenim pogojem ne bodo sodelovali v mehanizmu za pomoč Grčiji.

Slovaška bi morala do vratu zadolženi Grčiji pomagati z 800 milijoni evrov. Svojo odločitev so utemeljili s tem, da nočejo, da bi večji del bremena nosili nič krivi navadni državljani.

Končna odločitev pa je v rokah slovaških poslancev. V parlamentu je rezultat še negotov: tri stranke vladajoče koalicije pomoči nasprotujejo, krščanski demokrati pa jo podpirajo. Levosredinska stranka Smer še ni napovedala, kako bo glasovala − če bodo zakon podprli, bodo Grki kljub nasprotovanju vlade na računu imeli tudi slovaške milijone.

Slovenski prispevek: 387,8 milijona evrov
Kot je znano, bo Slovenija skupno za reševanje finančnih težav Grčije prispevala 387,8 milijona evrov, od tega že letos skoraj 140 milijonov. Načrt je naletel na številna neodobravanja, o vetu na zakon so v torek glasovali tudi državni svetniki, vendar pa odložilnega veta niso izglasovali.

Grčiji bodo ostale članice evroobmočja pomagale z do 80 milijardami evrov v prihodnjih treh letih, Mednarodni denarni sklad pa bo primaknil še 30 milijard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.