Svet
12375 ogledov

Objavili video posnetek trenutka, ko je atentator sprožil pet strelov

Robert Fico Profimedia
Slovaški premier je v današnjem streljanju po srečanju vlade v kraju Handlova blizu Bratislave utrpel hude poškodbe in je življenjsko ogrožen, je sporočila vlada na svojih kanalih na družbenih omrežjih. Osumljenca za streljanje so prijeli.

Iz slovaške vlade so sporočili, da je Fico s helikopterjem na poti v bolnišnico v Banski Bystrici, saj da bi pot do Bratislave zaradi nujnosti intervencije trajala predolgo. "Naslednjih nekaj ur bo odločilnih," so še zapisali na družbenih omrežjih. Na posnetkih javne radiotelevizije RTVS je bilo nato videti osebo, ki so jo na nosilih s helikopterja prenesli v bolnišnico.

Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premierja.

Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal s privrženci.

Po navedbah očividcev, je bilo slišati pet strelov, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal in rokoval s privrženci v regiji Trenčin.

Kot navajajo slovaški mediji, je Fica en naboj zadel v prsa. Napadalec naj bi bil 71-letnik iz kraja Levice. Slovaški portal SME piše, da je atentator 71-letni književnik Juraj Cintula iz kraja Levice, sicer tudi član Društva slovaških pisateljev.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je napad ostro obsodila ter ga označila za okrutnega in neusmiljenega. Kasneje je v ločeni izjavi potrdila, da so napadalca prijeli, incident pa označila kot napad na demokracijo. Kot je opozorila, sovražna retorika v družbi vodi k sovražnim dejanjem.

Na dogodek se je z ogorčenjem odzval tudi naslednik Čaputove Peter Pellegrini, ki je ta napad označil za grožnjo slovaški demokraciji brez primere.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament. Sejo so zaradi poskusa atentata prekinili.

Komentarjev 22
  • Nelaži 08:29 17.maj 2024.

    taka nemarnost, da pustiš biizu Fica človeka, ki mu je že prej grozil je po videnem atentat na Fica storila kar njegova varnostna služba. Prodanih duš je vsepovsod preveč.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:20 16.maj 2024.

    Če premierja počijo,je to načrtovano,ker pri nas se to ne more zgoditi,je preveč zaščiten

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 05:19 16.maj 2024.

    Lovski blagor!