Svet
20 ogledov

Slovence prihodnost planeta zelo skrbi

Zemlja in Luna Žurnal24 main
Slovence zelo skrbi glede prihajajočih podnebnih sprememb, saj med članicami EU zaostajamo le za Švedsko.

67 odstotkov Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi Eurobarometer, namreč meni, da so podnebne spremembe eden od najresnejših svetovnih problemov. Za odstotek bolj skrbi le še Švede, ki bodo zaradi svoje lege še bolj na udaru ob višanju povprečnih temperatur, medtem ko so Danci izenačeni s Slovenci.

Najmanj se s skrbmi glede sprememb v okolju ukvarjajo Portugalci, saj jih le 28 odstotkov meni, da gre za velik problem v prihodnosti. Slovenci so sicer v vrhu tudi glede vprašanja, ali so v zadnjih šestih mesecih že storili kaj za izboljšanje klimatskih sprememb. To je storilo 74 odstotkov Slovencev, glede česar znova sledimo le Švedom z odstotkom več. Najbolj "leni" glede varovanja okolja so po anketi sodeč prebivalci Bolgarije (32%), Litve in Estonije (po 32 %), Poljske (30 %) in Romunije (27 %).

Prelaganje odgovornosti na vlade

Kar zadeva odgovornost za reševanje problema podnebnih sprememb, vprašani iz 27-erice večinoma menijo, da je to predvsem odgovornost nacionalnih vlad, Evropske unije in gospodarstva. Samo 21 % vprašanih državljanov EU meni, da imajo pri tem tudi osebno odgovornost, 23 % pa jih je spontano odgovorilo, da je odgovornost na tem področju skupna zadeva vseh, tudi posameznikov. 88 % vprašanih pričakuje, da bo leta 2050 Evropa uporabljala več energije iz obnovljivih virov, 87 % jih pričakuje, da bo Evropa bolj učinkovita z viri, in 73 %, da bo avtomobilski pogon učinkovitejši kot zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.