Svet
820 ogledov

Slovenci bomo plačevali več

Tower Bridge, London, Velika Britanija Žurnal24 main
Petim državam višje pristojbine.

Po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije morajo državljani petih članic EU, tudi Slovenije, plačevati višje pristojbine za delovne vizume kot ostali evropski državljani, danes poroča bruseljski medij Politico. Državljani Bolgarije, Estonije, Litve, Romunije in Slovenije namreč niso upravičeni do popusta v višini 55 funtov.

Državljani članic EU morajo po brexitu zaprositi za posebno vizo, če želijo v Združenem kraljestvu delati, poslovati, se izobraževati in podobno. Za to pa so določene tudi posebne pristojbine, ki jih je treba plačati in se glede na podatke, objavljene na spletni strani britanskega notranjega ministrstva, gibljejo od 363 britanskih funtov (približno 410 evrov) navzgor. Običajen poslovnež mora na primer za delovno vizo plačati 1021 funtov (približno 1150 evrov).

Možnih kategorij je precej, državljani 25 članic Evropskega gospodarskega prostora, med njimi 21 članic EU, pa so deležni popusta v višini 55 funtov (62 evrov), ker so njihove države podpisnice Evropske socialne listine Sveta Evrope iz leta 1961. Do tega popusta pa niso upravičeni državljani Bolgarije, Estonije, Litve, Romunije in Slovenije.

Pojasnilo Britancev

Po navedbah Politica britanska vlada svojo odločitev utemeljuje na podlagi 2. odstavka 18. člena Evropske socialne listine, da bodo podpisnice poenostavile postopke in znižale pristojbine in druge dajatve za delavce iz drugih držav podpisnic konvencije. Tiste države, ki so navedle zadržke glede tega člena, pa naj zdaj ne bi bile upravičene do omenjenega popusta.

Evropski diplomati sicer opozarjajo, da je med njimi več članic EU, ki so izrazile zadržke glede omenjenega člena, pa vendar so deležne popusta. Med njimi so Češka, Finska, Hrvaška, Latvija, Madžarska, Malta in Portugalska, navaja Politico.

Zaplet kaže na to, da bo Velika Britanija v prihodnje zelo verjetno razlikovala med državljani posameznih članic in da je to šele začetek, opozarja Politico. V Evropski komisiji medtem pojasnjujejo, da se tako EU kot Velika Britanija lahko prosto odločata glede vizumske politike. V sporazumu o prihodnjih odnosih sta se zavezala le, da bosta pri kratkotrajnih, turističnih vizumih obravnavala vse državljane enako.

Pošta Slovenije Slovenija Za te pakete boste morali plačati davek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 19:00 08.februar 2021.

    A se šele sedaj zavedate, da EU ni enotna in da je to le primat močnejšega lobija ter izkoriščanje manjših držav v korist velikih velesil EU. Mi smo dejansko kot en mali kakec v kotu, katerega pustijo smrdeti nekaj časa. ...prikaži več Hipokritičnost EU se kaže že povsod, ne samo pri slabi kakovosti Nutelle za naš trg, kjer nam prodajajo 10. razredno kategorija šrota in strupov.

  • sam1 13:21 05.februar 2021.

    Pa so tudi bobiji pokazali,kam Slovenija spada.....