Svet
94 ogledov

Slovenci dosegli še neosvojen vrh

pzs alpinisti Arhiv odprave Kitajska 2011
Trije slovenski alpinisti so včeraj dosegli velik uspeh: splezali so novo smer na še neosvojeni Xuelian Northeast v kitajski provinci Xinjiang. Zdaj pa je pred njimi že nov izziv.

"Vsi trije smo med 27. in 31. julijem splezali novo, 2400 metrov visoko kombinirano smer na še neosvojeni Xuelian Northeast (6249 m) po SZ razu in sestopili preko JV stene ter se že v močnem sneženju vrnili v ABC. Aleš, Peter in Igor." To so sporočili naši alpinisti Aleš Holc, Peter Juvan in Igor Kremser, ki so se na začetku julija odpravili na Kitajsko. Včeraj so vsi trije splezali novo, 2400 metrov visoko kombinirano smer na še neosvojeni Xuelian Northeast (6249 m).

Izbrali so smer po severozahodnem razu in sestop čez jugovzhodno steno. Vodja odprave je Holc (Alpinistični odsek Kamnik), ki je do zdaj v 18 letih opravil že preko 500 kakovostnih plezalnih vzponov; Juvan ima za sabo že preko 250 vzponov, Kremser pa 300.

Fantje so se odpravili v alpinistično še precej neobdelano področje Xuelian v kitajski provinci Xinjiang. Glavni vrh skupine Xuelian je Xuelian Feng (6627 m), obdaja pa ga več pet- ali šesttisočakov. Edini pristop na vrh so v devetdesetih letih iz južne strani opravili Japonci, s severne strani pa sta bili do danes na tem področju le dve odpravi. "Naša odprava si je za cilj zadala prvi pristop na Xuelian Northeast (6231 m), preplezati vsaj eno od še ne preplezanih sten ter opraviti prvi vzpon na Xuelian Feng (6627 m) s severa in drugi na goro," so zapisali pred odhodom.

Včeraj so trije alpinisti splezali novo smer na še neosvojeni vrh, zdaj pa se bodo odpravili še na en podvig. Kot nam je povedala Zdenka Mihelič s Planinske zveze Slovenije, ki finančno podpira odpravo, trenutno nimajo informacij o vremenskih razmerah, znano je le, da je pred njimi vzpon na Xuelian Feng. V domovino se bodo vrnili 12. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.