Svet
120 ogledov

Slovenci kraljevali na kraljevem smučišču

BAQUEIRA-BERET
1/3
Žurnal24 main
Kdo bi si mislil... Turizem v Španiji niso le peščene plaže in horde turistov, pač pa tudi smučanje. Ja, prav ste prebrali, smučanje. In to kakšno. Sredi Pirenejev, na severu Katalonije, imajo namreč Španci biser, ki se lahko kosa prav z vsakim zimskim središčem v Alpah. Nič čudnega, da se je lani znašlo tik pod vrhom na lestvici najbolje urejenih evropskih smuščič.

Dva kombija, 12 slovenskih novinarjev, 24 parov smuči (alpske in tekaške) ter vsa oprema, ki pritiče – pred nami pa 1.600 kilometrov. Cilj: Baqueira Berret, kjer so španski kolegi organizirali svetovno prvenstvo novinarjev smučarjev – že 62. po vrsti. Misel na okoli 17 ur trajajočo vožnjo bi nemara marsikoga odvrnila od avtocestne avanture, a smo na neudobne sedeže pozabili takoj, ko smo prispeli v osrčje Pirenejev.

Baqueira | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ura: Ena popldne. Smučišče: Še vedno z "rebrci". Nebo: Brez oblačka. Napoved: Vreme se v naslednjih dneh se ne bo poslabšalo. Pa še mrzlo pivo so točili. Takoj smo začutili, da je pred nami nepozaben teden.  

Na smučišče rad zahaja španski kralj

Občutek nas ni varal. Odlično urejene proge, fantastična kulisa med 2.500 metrov visokomi gorami, 15 stopinj celzija in krasno vzdušje – nič čudnega, da na smučišče pogosto zaide tudi španski kralj.

V lanski zimski sezoni je na 150 kilometrih prog tega središča smučalo skoraj 800 tisoč zimskih navdušencev. Za primerjavo, na vseh slovenskih smučiščih skupaj v zadnjih nekaj letih beležijo v povprečju 1,3 milijona obiskovalcev.

Čeprav se Baqueira Beret nahaja v Pirenejih na severu Katalonije, slabih 300 kilometrov od Barcelone, je večina (več kot četrtina) njihovih gostov iz Madrida. Dobre štiri petine vseh smučarjev, ki prihajajo v to zimsko središče, je Špancev, med tujci prevladujejo Francozi in Portugalci.

Za preživetje dovolj zaslužijo s prodajo vozovnic

Baqueira Beret je v zasebni lasti, večinski delež ima katalonska zavarovalnica. Smučišče je, kar nekako presenetljivo za slovenske razmere, daleč od tega, da bi životarilo. Prav nasprotno, dobiček ustvarjajo že samo s prodajo smučarskih vozovnic. Skupaj s 26 restavracijami, ki jih imajo na smučišču, in hotelom tik ob progah, so lani ustvarili tri milijone evrov prihodkov.

Baqueira | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za dnevno smuko je treba odšteti 48 evrov. Kljub obilici snega, med našim obiskom ga je bilo okoli 2,5 metra, ničesar ne prepuščajo naključju. Za zasneževanje prog imajo pripravljenih več kot 600 snežnih topov.

Slovenci kraljevali na kraljevem smučišču

Baqueira | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za najvišja mesta se je na letošnjem svetovnem prvenstvu novinarjev smučarjev bojevalo 250 novinarjev iz 33 držav - od Kanade, do Islandije in Kazahstana.

Najbolj zares so tekmovanje vzeli naši zahodni sosedje.

Polnoč je že minila, ko so pred tekmo v veleslalomu italijanski kolegi še vedno pripravljali smuči. 

A naslednje dopoldne so imeli kljub temu dolge nosove – največ medalj smo namreč pobrali Slovenci. Kar pet se jih je okitilo z njimi.

Tudi v tekih na smučeh smo bili slovenski novinarji najbolj suvereni.

Na dobrih pet kilometrov dolgi progi za moške in tri kilometre za ženske smo pritekli tri zlate in eno srebrno.

Baqueira | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Skupaj s kombinacijskimi smo poskrbeli za rekordno bero in na stopničke stopili kar 13-krat. Kraljevala sta Blaž Močnik z Dela in Maja Roš s Pop TV, ki sta osvojila kolajno v vseh treh katergorijah.  

Barve Slovenije smo v Baqueiri Beret zastopali Aljana Jocif, Darja Groznik, Matej Vončina, Miloš Batistuta, Darko Koren in Mariša Bizjak (vsi RTV Slovenija), Barbra Jermann, Maja Roš Kanellopulos (POP TV), Marjeta Šoštarič (Delo), Blaž Močnik (Delo), David Jug (Žurnal24) in Bojan Glavič (Nedeljski dnevnik).

Baqueira | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.