Svet
115 ogledov

Slovenci ob parkirišča

"V 20 letih se v Barbarigi, ki nima niti statusa naselja, ni nič uredilo. Pred k Žurnal24 main
Lastniki apartmajev v Barbarigi zaradi prodaje parkirišč napovedali upravni spor.

"V pogodbah iz leta 1987, ko smo kupovali apartmaje v Barbarigi na Hrvaškem, je bilo v ceno všteto tudi parkirišče. V pogodbi sicer ni navedeno parkirišče, temveč je govora o pripadajočem zemljišču. Med letoma 2002 in 2007 pa so bile vse javne površine v naselju prenesene na zasebno podjetje G.U. Barbariga, ki zdaj parkirišča prodaja," pravi Viktor Korošec, predsednik Društva za skladno bivanje Barbariga. Zato bodo sprožili upravni spor.

Lastnikov kar 1.700

"Prodaja parkirišč sicer ni naš edini problem, a za lastnike stanovanj ni posluha ne na vodnjanski občini ne v G.U. Barbariga," razlaga Korošec in dodaja, da je lastnikov apartmajev v Barbarigi okoli 1.700, skoraj 70 odstotkov je Slovencev.

Z upravnim sporom bi radi dosegli, da se upravljanje javnih površin prenese na občino Vodnjan. "Vodnjan ni pristojen za reševanje problematike lastnikov apartmajev s podjetjem G.U. Barbariga," se od problema distancira župan Klaudio Vitasović.

Vrednost v milijonih
Po ceni 300 evrov za kvadratni meter parkirišča, ki je veliko od 12 do 15 kvadratnih metrov, bo po neuradni oceni podjetje G. U. Barbariga zaslužilo okoli šest milijonov evrov.

"Nimamo podatkov, da bi kupoprodajne pogodbe apartmajev vsebovale odredbe o lastništvu parkirišč," pojasni Branko Radetić, član uprave puljske G.U. Barbariga. 19. oktobra je podjetje ta parkirišča začelo tudi prodajati. Društvo se je že maja 2007 obrnilo na naše zunanje ministrstvo (MZZ), saj so imeli težave tudi z vpisom lastništva v zemljiško knjigo. To jim je bilo namreč omogočeno šele 1. februarja letos. A tudi na domačem dvorišču posluha ni, saj odgovora z MZZ do zdaj niso prejeli. Kljub dvema prošnjama tudi nam niso odgovorili na vprašanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.