Svet
15 ogledov

"Slovenci ropajo po BiH"

V BiH so se že septembra zgražali o prihodu Davorina Sadarja na čelo podjetja CP Žurnal24 main
Slovenska gradbena podjetja s pomočjo lokalnih politikov ropajo po BiH, danes piše sarajevski dnevni Avaz. Za primer navajajo, da je bil za direktorja CMT BH imenovan nihče drug kot Davorin Sadar.

"Podjetji sta povsem ločeni, nad povezanimi podjetji pa nimam nobenega pregleda," nam je o poslih z CPM povezanimi podjetji, ki delujejo v BiH, povedal prokurist CPM Marko Plečko.

Glede Davorina Sadarja, ki naj bi vodil eno od teh podjetij v BiH pa je povedal: "On pri nas na današnji dan ni zaposlen. Kar se tiče poslov v Bosni jaz o tem ne vem nič." Dodaja, da za tovrstna vprašanja ni prava oseba.

"Dobijo posel, ki ga ne nameravajo izpeljati"
"Dobivali so posle, ki jih nikoli niso niti nameravali izpeljati. Posel bi začeli, se zadolžili in potem ustavili gradnjo," se je sarajevskemu dnevnemu Avazu pritožil podjetnik Muhidin Alić. Njegovo podjetje po pisanju časopisa od podjetja CPM že mesece zaman poskuša izterjati četrt milijona evrov.

Garancije, ki mu jih je dalo podjetje, po njegovih besedah niso vredne nič, saj je CPM BH svojo imovino v BiH najprej prenesel in potem razprodal.

Davorin Sadar se je zaradi poslov njegovega podjetja Dadas v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja znašel na zatožni klopi. Leta 2000 so za njim razpisali mednarodno tiralico, leta 2004 pa so ga prijeli v ZDA. V zaporih je preživel tri leta.

Vpletenost v posle obtožuje tudi lokalne oblasti, saj te ne zahtevajo izplačila bančnih garancij.

"Sadar pobegnil v London"
Septembra je na čelo podjetja CPM BH prišel Davorin Sadar. "Ustanovil je podjetje CPM Energo in vse posle iz CPM BH prenesel na to podjetje. Zdaj so se pojavile informacije, da je Sadar podjetje CPM Energo prodal podjetju Jahorinska voda s Pal. Prek tega bodo poplačani le upniki s področja Republike Srbske," pravi Alić. Pravi, da bodo na koncu brez poplačil ostala le podjetja iz entitete FBiH.

"SCT se bo umaknil, vse bo plačala BiH"
"Tudi prekinitev pogodbe s SCT je farsa," pravi Alić. "Pogodba je bila namreč spisana na način, da se bodo Slovenci umaknili, vse dolgove pa bo plačala država BiH. Za to so zaslužni naši politiki, ki so podpisali 'predvolilne dogovore', zdaj pa samo kupujejo čas," dodaja.

V ponedeljek je sicer okrožno sodišče v Ljubljani v postopku prisilne poravnave družbe SCT zavrglo pritožbo upnika, družbe JP Direkcija cesta Federacije BiH. Ta se je 10. februarja pritožila zoper sklep o začetku postopka prisilne poravnave. Sodišče je pritožbo zavrglo, ker ni bila napisana v slovenskem jeziku. Pritožijo se lahko v 15 dneh.

Komentarjev 2
  • iskalec 05:58 24.februar 2012.

    Davorin Sadar znova nateguje. Sposojenega denarja iz posojilne pogodbe ne vrača, samo ignorira ljudi.

  • iskalec 05:58 24.februar 2012.

    Davorin Sadar znova nateguje. Sposojenega denarja iz posojilne pogodbe ne vrača, samo ignorira ljudi.