Svet
9660 ogledov

Slovenci ujeti v Sudanu: evakuacija trenutno ni možna

spopadi v Sudanu Profimedia
Slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ) je v stiku s slovenskimi državljani v Sudanu, kjer že sedmi dan zapored potekajo srditi spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF.

Koliko slovenskih državljanov je trenutno v Sudanu, na ministrstvu niso navedli. Kot so pojasnili za STA, jim svetujejo, naj se umaknejo na varno ter ostanejo v zaprtih prostorih. 

Trenutne razmere v Sudanu ne dopuščajo evakuacije, je pa ministrstvo v stalnem stiku z drugimi državami članicami EU. Če bo do evakuacije prišlo, bo slednja skoordinirana na ravni EU, so še pojasnili za STA.

Ministrstvo sicer od začetka tega tedna slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v Sudan.

Umrlo že več kot 400 ljudi

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili v soboto. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo več kot 400 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. ZDA, Japonska in Tanzanija naj bi začele priprave na evakuacijo svojih državljanov, danes sta se jim pridružili tudi Nemčija in Južna Koreja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • LukaMB 09:57 23.april 2023.

    Kaj pa totile rinejo tja.

  • mph2 20:57 21.april 2023.

    Ljudje bodo vedno imeli vojne, ampak ni ga večjega pospeševalca v zadnjih 50+ letih od ameriške zalege.

  • munja 20:50 21.april 2023.

    Ne vem zakaj ljudje rinejo v take negotove države, potem pa ministrstvo rešuj za davkoplačevalski denar, bedniki eni.