Svet
36 ogledov

Slovenci v Trstu zasedli srednje šole

V Trstu je prišlo do podobnih protestov tudi na več višjih srednjih šolah z ital Žurnal24 main
V Trstu so dijaki slovenskih višjih srednjih šol zasedli poslopji dveh šol v znak protesta proti reformam italijanske vlade na področju šolstva, ki utegnejo prizadeti tudi šole s slovenskim učnim jezikom.

Slovenci imajo v Trstu štiri višje srednje šole, dijaki pa so se v ponedeljek popoldne po večurnem zborovanju odločili za zasedbo dveh, liceja Prešeren in zavoda Zois, v katerih so se zbrali predstavniki vseh štirih šol.

Dijaki so se za ta korak odločili, ker, kot so zapisali v sporočilu za javnost, ne bodo tolerirali sedanjih in nadaljnjih ukrepov v okviru reforme, ki nosi ime po italijanski ministrici za šolstvo Mariistelli Gelmini, in predvidenih finančnih krčenj, ki jih predlaga gospodarski minister Giulio Tremonti.

Oblasti kršijo mednarodne pogodbe
Z letošnjim šolskim letom je namreč začela veljati reforma višjih srednjih šol, o kateri so dijaki prepričani, da ogroža šole in znanje, poleg tega pa vsebuje člene, ki kršijo mednarodne pogodbe in šesti člen italijanske ustave, ki določa, da mora Italija ščititi vse manjšine, tudi slovensko.

Dijaki opozarjajo, da Londonski memorandum iz leta 1954 Slovencem na Tržaškem zagotavlja določeno število šol, ki ne sme biti okrnjeno pod nobenim pogojem, medtem ko naj bi nova reforma dosedanje štiri višje srednje šole združila v le dve ravnateljstvi.

Dijaki se pri tem obračajo tudi na Evropsko unijo in Slovenijo s ciljem, da se zaustavi zapiranje slovenskih šol, ki so imensko zabeležene v Londonskem memorandumu. Vztrajajo, da šolske reforme v Italiji ne smejo zajeti slovenskih šol, temveč morajo te dobiti lastno trajno avtonomijo v okviru dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) po zgledu nemških šol na Južnem Tirolskem oziroma francoskih šol v dolini Aoste.

Zasedba brez meja
Kdaj se bo zasedba končala, dijaki niso povedali. Vsekakor se nameravajo danes popoldne prek skypa povezati z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, za četrtek pa je napovedan obisk deželnega poslanca stranke Slovenska skupnost (SSk) v parlamentu FJK Igorja Gabrovca.

Iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so sporočili, da dogajanje v zvezi z zasedbo poslopij dveh šol s strani slovenskih dijakov spremljajo, razumejo pa jo kot gesto širšega protesta proti reformam italijanske vlade na področju šolstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.