Svet
26 ogledov

Slovenec nad vrtino

Obstaja verjetnost, da so ob eksploziji izgubili podatke geometrije vrtanja. Pot Žurnal24 main
Uhajanje nafte. "V osnovi bi z eksplozijo pričvrstili širšo cev, na njej pa zaprli ventil," pravi Andrej Čufer.

Kaj menite o namigih, da bo saniranje vrtine od BP prevzela ameriška vlada?

To bi bilo v redu, vendar pa za zdaj nimajo nobene pametne, preizkušene rešitve. V tako velikih družbah je improvizacija redka oblika reševanja problema.

Pri našem predlogu gre za precej osnovno tehnologijo, vse bi lahko tudi pripravili v Sloveniji. Kako bi lahko problem rešila jedrska eksplozija?

nafta, %C4%8Cuder | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Naredi se votlina s premerom nekaj deset metrov, odkrušene skale pa morda zamašijo vrtino. Če se taka eksplozija pojavi preblizu ležišča olja ali tektonske prelomnice, pa je lahko posledica verižni vžig, radioaktivnost ležišča in tudi potres. Ni pa nujno, da je taka rešitev uspešna – če spodleti, lahko nafta iz vrtine bruha še desetletja.

Obstajajo kakšni tako dolgotrajni primeri?

Primer imate v Turkmenistanu, kjer zemeljski plin v puščavi bruha še danes, čeprav se je nesreča zgodila pred 60 leti. Štiri leta je gorel plin iz vrtine v Alžiriji, pred 16 leti pa je nekaj mesecev iztekala nafta ob brazilski
obali.

Zakaj menite, da bi bil lahko vaš predlog uspešen?

nafta, %C4%8Cuder | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Izhaja iz vojaške tehnologije. Objamemo ventil na dnu morja in po jeklenicah spustimo novo, posebej prirejeno širšo cev, ki jo s pritiskom eksploziva spojimo na vrh ventila. V tej cevi pa je že vgrajen nov ventil in problem je rešen. Treba bi bilo še prilagoditi materiale za izvedbo v vodi. Tehnologija deluje brez dvoma, nekateri strokovnjaki pa so idejo že ocenili kot zanimivo.

Kako nameravate predstaviti vaš predlog?

Slovenci ne sežemo dovolj daleč. Med vrsticami mi je bilo povedano, da odgovornim za reševanje težave predlogov ne uspe niti natisniti, saj tudi otroški vrtci že pošiljajo svoje predloge. Naš predstavnik za ekonomske stike v Londonu pa mi je skopiral prvo stran Bp.com in dopisal: "Obrnite se na njih." Tako slovensko znanje ne bo prišlo daleč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.