Svet
44 ogledov

Slovenec šokiran, da je imel Breivika za prijatelja

Oslo eksplozija EPA
Norveškega morilca Breivika so poznali tudi nekateri Slovenci. Kot kaže, je bil zelo dejaven igralec World of Warcrafta, aktivno pa je komuniciral tudi prek forumov.

Nekateri Hrvati in Slovenci so v šoku. Tridesetletni Slovenec je denimo eden izmed tistih, ki se je leto dni prek spleta "družil" z množičnim morilcem z Norveške - a niti malo ni slutil, kakšne načrte ima Anders Behring Breivik v resnici. "Najpomembnejša lekcija tega je, da nikoli ne moreš vedeti, ali govoriš z množičnim morilcem," je napisal na forumu Slovenec, sicer strastni igralec World of Warcrafta (WoW). Vaevictus, kot mu je ime v svetu virtualnih iger, je zadnje leto vsak dan tudi po več ur igral WoW v navezi z Breivikom. Tudi nemalo Hrvatov je imelo prek omenjene igre stik z Andersnordicom, kot se je poimenoval Breivik, poroča Jutarnji list.

Prek forumov so se številni igralci zbližali in spoznali tudi izven virtualnega sveta. Izmenjavali so si fotografije, se obveščali, kdaj se kdo izmed njih poroči, dobi otroka in podobno. Mnogi so se spoznali tudi v živo. Breivik je bil eden tistih, ki je svojo fotografijo poslal soigralcem. Po petkovi tragediji ni trajalo dolgo, da so njegovo ime povezali z WoW.

"Bil je član naše skupine, govoril mi je, da sem njegov prijatelj. Bil je zelo ambiciozen igralec, ki je enkrat ustanovil lastno skupino ter se preselil na drug server, manj obljuden," je zapisal slovenski igralec. V nadaljevanju piše, da je bil včasih res radikalen v svojih verskih prepričanjih, in dodaja: "Bil je čuden, a nikoli ga ne bi mogel označiti za sociopata tipa Timothyja McVeigha. Niti v najhujši mori." Približno enako so se odzvali tudi hrvaški igralci, ki so bili v stiku s pošastjo iz Osla, kot so domači in tuji mediji poimenovali Breivika.

Desničarje hvalil za opravljeno delo

Na dan prihajajo nove podrobnosti v zvezi z njegovim manifestom. Le nekaj ur pred morilskim pohodom je manifest prek elektronske pošte poslal 1003 naslovnikom, od tega je 250 sporočil potovalo v Veliko Britanijo. Pred meseci pa se je pridružil online pogovoru z britanskimi desničarji in jim rekel: "Nadaljujte z dobrim delom!"

Hrvaško omenil več kot 60-krat

Hladnokrvni morilec je v manifestu večkrat omenil tudi hrvaški desničarski stranki, Hrvaško stranko prava (HSP) in Hrvaško demokratsko skupščino Slavonije in Baranje (HDSSB). O njiju je pisal v kontekstu zaveznikov v boju proti muslimanom v Evropi. Dejal je: "HSP in HDSSB sta stranki, s katerima bo treba računati pri prihodnjem protiislamskemu uporu in boju za pregon muslimanov." Hrvaško je omenil več kot šestdesetkrat.

Anders Behring Breivik je načrtoval tudi, da bo v municijo vbrizgal še strup, pa poroča britanski tisk. Norveška policija še ni potrdila, ali je načrt dejansko izvedel. V manifestu je namreč zapisal, da bo v strelivo dodal še tekoč nikotin, s čimer bi zagotovil, da bo vsak strel zagotovo smrtonosen. "Naročil sem 50 mililitrov 99-odstotnega čistega tekočega nikotina od kitajskega proizvajalca," piše in dodaja, da bo od tri do štiri kapljice injiciral v naboje, kar bo zagotovilo, da bo odmerek smrtonosen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.