Svet
0 ogledov

Slovenija bo Turčijo potiskala proti EU

Janez Jansa obisk Turcija Erdogan BOBO Žurnal24 main
Turčija je danes v Bruslju odprla dve novi poglavji v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo – poglavje o vseevropskih prometnih omrežjih in poglavje o varstvu potrošnikov in zdravja.
"Realistično je, da bi Turčija med slovenskim predsedovanjem do poletja odprla še nekaj poglavij, vsaj dve ali tri," je ob tem napovedal evropski komisar za širitev Olli Rehn. Ni pa želel razkriti, katera poglavja naj bi to bila. Tudi turški zunanji minister Ali Babacan je menil, da bi lahko Turčija med slovenskim predsedovanjem v prvi polovici prihodnjega leta odprla še vsaj tri poglavja. "Prepričan sem, da si bo slovensko predsedstvo na vso moč prizadevalo za odprtje novih poglavij," je dejal Babacan danes v Bruslju. 

"Seveda sem zaskrbljen," je sicer poudaril Rehn po koncu ministrske pristopne konference v odzivu na navedbe, da obstajajo v EU protiturški občutki, v Turčiji pa protievropski. Toda "to ni nič novega", ta zaskrbljenost traja že več let, zato se tudi vseskozi trudimo, da bi bila pogajanja "poštena in stroga", je pojasnil. "Med slovenskim predsedovanjem lahko dosežemo nadaljnji napredek," je poudaril. Jasen znak zavezanosti EU pristopnim pogajanjem s Turčijo pa je tudi dejstvo, da bo v začetku prihodnjega leta Turčijo obiskal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, je napovedal Rehn.

Seveda pa je napredek odvisen predvsem od Turčije, je poudaril Rehn. Ob tem je vnovič pozval k zagonu reformnega procesa v Turčiji, še posebno na področju svobode izražanja in verske svobode. V tem sklopu EU Turčijo že vseskozi opozarja na člen 301. kazenskega zakonika, ki omogoča kaznovanje žaljenja "turškosti". Zaskrbljenost je danes izrazil tudi predstavnik predsedujoče EU, vodja portugalske diplomacije Luis Amado. Zaskrbljeni smo zaradi padanja podpore članstvu EU v Turčiji, je menil in dodal, da je EU prav zato "tako zavezana nadaljevanju pogajalskega procesa".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.